Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w paski. Marynuj w Przyprawie do gyrosa Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie usmaż i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski.

Krok 3
Czosnek drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor na oliwie. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj sos sałatkowy Knorr, majonez oraz jogurt, następnie wymieszaj składniki.

Krok 4
W dużej misce połącz warzywa, kurczaka, posiekaną kolendrę oraz przygotowany sos. Podawaj na porwanej sałacie, zaraz po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka curry z kurczakiem - VIDEO
Zobacz, jak krok po kroku przygotować wyśmienitą, aromatyczną sałatkę curry z kurczakiem. To danie inspirowane kuchnią indyjską, gdzie curry to nie tylko mieszanka przypraw, ale także rodzaj przygotowywania dań jednogarnkowych, gdzie wszystkie warzywa i dodatki rybne lub mięsne dusi się razem, by potem podać gorące z chlebkiem pita lub ryżem. Tym razem jednak curry nadaje tylko smak potrawie, a forma dania jest chrupka i świeża. W tej sałatce bazą jest bowiem potargana na małe kawałki sałata lodowa, a najważniejszym składnikiem grillowana pierś z kurczaka. Towarzyszą mu cebula, czerwona papryka i czosnek. Sałatka z kurczakiem to pomysł na szybki obiad, lunch na wynos do pracy lub kolację. Do smaku dodaliśmy aromatyczną przyprawę curry i świeżą kolendrę, której lekko anyżkowy smak jest bardzo typowy dla azjatyckiej kuchni. Ewentualnie możesz zastąpić ją pietruszką.