Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
łatwe
809 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
150 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.

Krok 2
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.

Krok 3
W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.

Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jajka układamy w małych naczyniach żaroodpornych, na przemian z szybką i serem, a następnie zapiekamy pod pierzynką z sera i tartej bułki. Chrupiąca kruszonka na wierzchu tych małych zapiekanek skrywa delikatne i kremowe wnętrze. Do tego tylko trochę majonezowego sosu tarskiego lub chrzanowego i pieczywo – oto kwintesencja Wielkanocy w zupełnie nowatorskim wydaniu. Kto się skusi raz, będzie robić to danie nie tylko z okazji świat, bo zapiekanka z jajek sera i szynki może stać się także propozycją na przekąskę lub kolację w każdy inny dzień. Od twojej wyobraźni zależy, czy podasz do nich jeszcze sałatkę ze świeżych pomidorów czy może kiszone ogórki. Eksperymentować można także z rodzajami sera – inaczej będzie smakowała zapiekanka z serem gouda, inaczej z serem pleśniowym. Spróbuj i przekonaj się!