Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO
łatwe
123 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
300 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i marynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).

Krok 2
Ziemniaki umyj i delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj w całości, w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Jeżeli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, gdy stanie się miękki. Następnie ostudź go i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody, by powstała gęsta emulsja.

Krok 5
Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby był chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.

Krok 6
Posiekaj drobno koperek. Ziemniaki pozostaw w całości (jeśli uważasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, bób, koperek oraz boczek.

Krok 7
Całość wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas przyjęcia w gronie znajomych. Przygotowanie sałatki zacznij od zamarynowania polędwiczek w przyprawie. Następnie mięso podsmaż z obu stron, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotowe polędwiczki ułóż na talerzu razem z pozostałymi produktami – zrumienionym na patelni boczkiem, cebulą oraz ugotowanymi ziemniakami i bobem. Całość koniecznie polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że koperkowo-ziołowy sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i odrobiną wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na sałatkę odrobinę modyfikować, np. dodając do niej również inne składniki, takie jak: pomidory, kukurydza czy zielony groszek. Gotową przekąskę serwuj posypaną z wierzchu natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszną wiosenną sałatkę ziemniaczaną.