Wiosenna sałatka ziemniaczana video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i marynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj w całości, w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Jeżeli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, gdy stanie się miękki. Następnie ostudź go i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody, by powstała gęsta emulsja.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby był chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Posiekaj drobno koperek. Ziemniaki pozostaw w całości (jeśli uważasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, bób, koperek oraz boczek.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Całość wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEOWiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas przyjęcia w gronie znajomych. Przygotowanie sałatki zacznij od zamarynowania polędwiczek w przyprawie. Następnie mięso podsmaż z obu stron, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotowe polędwiczki ułóż na talerzu razem z pozostałymi produktami – zrumienionym na patelni boczkiem, cebulą oraz ugotowanymi ziemniakami i bobem. Całość koniecznie polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że koperkowo-ziołowy sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i odrobiną wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na sałatkę odrobinę modyfikować, np. dodając do niej również inne składniki, takie jak: pomidory, kukurydza czy zielony groszek. Gotową przekąskę serwuj posypaną z wierzchu natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszną wiosenną sałatkę ziemniaczaną.