Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową - VIDEO
łatwe
40 osób zapisało
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
600 mililitrów
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
20 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, odcedź i utłucz.

Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w półplastry, podsmaż w garnku.

Krok 3
Żurek Knorr rozmieszaj w 600 ml wody i 100 ml śmietany i wlej do garnka. Dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku.

Krok 4
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Podawaj z ziemniakami i jajkiem na twardo.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową - VIDEO
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową to dobra propozycja nie tylko na odświętny obiad. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego odrobinę suszonych grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Warto je najpierw namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Wywaru nie wylewaj, gdyż przyda się do przygotowania zupy. Opcjonalnie dodaj do żuru liść laurowy i ziele angielskie. Dobrze sprawdzi się również świeży majeranek oraz posiekana natka pietruszki. Jeśli chcesz nadać zupie ostrości, użyj chrzanu (świeżo startego lub ze słoiczka) oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach chlebowych. Danie zaserwuj z tłuczonymi (lub zmiksowanymi za pomocą blendera) ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem na twardo. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki albo świeży majeranek. Przyrządź potrawę według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią. W jaki sposób i z jakimi dodatkami najczęściej serwujesz żurek?