
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2
Przygotuj aromatyczną marynatę mieszając przyprawę do mięs Knorr z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 3
Tak przygotowaną karkówkę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj.


Dobra rada:
Upieczone w ten sposób mięso możesz również wystudzić i użyć jako wędlinę na kanapki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka
Bardzo popularna w sezonie grillowym, przez wielu uwielbiana i postrzegana jako element obowiązkowy letnich spotkań w ogrodzie. Oczywiście mowa o karkówce! Jak przemycić jej aromatyczny smak na talerz, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza? Przychodzimy z propozycją przepisu na karkówkę pieczoną. Soczysta pieczeń zagości w Twoim domu niezależnie od pory roku, a smak jak zwykle będzie spektakularny.
Dla kogo?
Pieczona karkówka to doskonała propozycja dla zwolenników mięsnych potraw. Aromatyczna pieczeń to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego jesteśmy przekonani, że przepis zagości w Twoim kulinarnym repertuarze na dłużej.
Na jaką okazję?
Przepis na pieczeń z karkówki to świetna opcja na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Serwowana z ulubionymi warzywami wypadnie rewelacyjnie. Obok karkówki na talerzu mogą zagościć pieczone ziemniaki, gotowany ryż lub kasza. Taka kompozycja zadowoli każdego smakosza tego mięsnego specjału. Pieczona karkówka podawana na ciepło wypada znakomicie, ale równie dobrze smakuje na zimno. Pieczeń pokrojona w cienkie plastry może z powodzeniem zastąpić wędlinę na kanapkach. Karkówka pieczona to przepis idealny na co dzień, a także na uroczyste spotkania towarzyskie. Zatem do dzieła!
Czy wiesz, że?
Karkówkę możesz piec na wiele sposobów. By pieczeń rozpływała się w ustach, możesz najpierw ją obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Soczystą konsystencję i wyrazisty smak uzyskasz również, wstawiając karkówkę od razu do rozgrzanego do 200–220 stopni piekarnika. Pamiętaj, by po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Pieczeń możesz piec w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia lub blaszce. Jeśli pieczesz karkówkę bez przykrycia, po około 30 minutach zacznij ją polewać sosem, który wytopił się spod mięsa.
Dla urozmaicenia:
Sekret rewelacyjnego smaku karkówki pieczonej tkwi w marynacie. By uzyskać wyrazisty smak, zadbaj, by mięso poleżało w niej jak najdłużej. Marynatę możesz urozmaicić odrobiną musztardy, tymianku, kminku, majeranku, imbiru czy ostrej papryki. Zwolennikom pikantnych doznań smakowych polecamy karkówkę na ostro!