Piernik staropolski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

561 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

671 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

4 szklanki

2 szklanki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść i odstaw do wystudzenia. Jaja utrzyj z cukrem pudrem na puch.

Krok 2

Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do pierników wymieszaj. Utarte jaja połącz z Kasią, mlekiem i mąką z wymieszanymi składnikami.

Krok 3

Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .Na końcu dodaj powidło oraz bakalie i delikatnie wymieszaj

Krok 4

Przełóż do okrągłej formy tortowej. Piecz w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopień wypieku patyczkiem - upieczone ciasto nie powinno zostawić żadnych śladów na patyczku.

Krok 5

Po upieczeniu ciasto wystudź i polej po wierzchu gotową polewą czekoladową.

3

Opinie o przepisie

  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz

    Nie jest podane jak długo i w jakiej temperaturze piec.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Hildebrandt

    Lidia Hildebrandt

    Nieścisłe ilości składników Ile śliwek i ile powideł?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej