obiad drozdze
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad drozdze (32) 
łatwe
trudne
średnie
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Obiad drożdże
Co można zrobić z drożdży na obiad? Jako pierwsze przychodzą wam zapewne na myśl klasyczne kluski na parze, nazywane inaczej pampuchami. Istotnie, danie to, przygotowywane z ciasta drożdżowego, idealnie sprawdza się w porze lunchu. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Jeśli więc planujecie obiad z drożdżami, uruchomcie kulinarną kreatywność, w czym pomogą wam nasze przepisy na dania z ciasta drożdżowego. Wśród nich znajdziecie prawdziwe klasyki polskiej i międzynarodowej kuchni, a także receptury inspirowane smakami egzotycznymi oraz orientalnymi. Jednym z przepisów, który przypadnie do gustu miłośnikom węgierskiej tradycji kulinarnej, jest ziemniaczany langosz. To propozycja nie tylko na codzienny obiad z drożdży, ale także na pyszną rodzinną kolację, czy na domową imprezę. Jeśli natomiast gustujecie w daniach wegetariańskich – spróbujcie lobiani, czyli gruzińskiego chlebka z fasolką i szpinakiem. To tylko dwa przykłady na to, co zrobić z drożdży na obiad. A przepisów jest znacznie więcej – przekonajcie się sami.
Dla kogo?
Obiad z drożdży to propozycja dla każdego – niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. Dania idealnie wpisują się w mięsną oraz wegetariańską dietę, urozmaicając codzienne posiłki. Przepisy przypadną do gustu również tym z was, którzy cenią szybkie i proste potrawy, przyrządzane z powszechnie dostępnych składników.
Na jaką okazję?
Obiad z drożdżami sprawdzi się zawsze! Paszteciki, naleśniki, langosz, knedle czy chińskie bułeczki to propozycje na codzienny lunch, a także na uroczystą kolację w rodzinnym gronie. Dania są również idealnym pomysłem na obiad zabierany do pracy czy w długą podróż, ponieważ doskonale smakują również na zimno.
Czy wiesz, że?
Drożdże piekarnicze, które najczęściej spotkacie w kuchni, wykorzystywane są do przygotowywania ciast drożdżowych z uwagi na swoje właściwości spulchniające. W optymalnych warunkach drożdże fermentują, wydzielając dwutlenek węgla, który odpowiedzialny jest za powiększanie objętości ciasta. Aby fermentacja mogła się rozpocząć, drożdże potrzebują temperatury od kilkunastu do dwudziestu stopni Celsjusza oraz pożywki, którą najczęściej jest cukier.
Dla urozmaicenia:
Obiad z ciasta drożdżowego świetnie sprawdzi się również w formie przekąski czy przystawki, ponieważ część dań można serwować na zimno.