Obiad z drożdżami - pomysły na dania z drożdży | Przepisy.pl

obiad drozdze

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: obiad drozdze (22)

Pampuchy drożdżowe z grzybami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś już nieco odchodzi się od tradycyjnych, uwielbianych przez pokolenia potraw. Warto jednak mi...
Rybne racuchy
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kołacze z rybą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub piec...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Pizza Primavera
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Calzone ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapraszamy na ucztę w iście włoskim stylu. Na stole pojawi się calzone ze szpinakiem, czyli trady...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Pieczone pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
To iście międzynarodowe danie. Polskie pierogi z ruskim farszem w cieście do włoskiej pizzy. Wszy...
Ziemniaczany langosz z serem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj. Każde państwo może pochwalić się swoim tradycyjnym d...
Pyzy z grzybami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pyzy to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Kluski nadziewane mięsnym farszem nieprzerwanie zachwy...
Chleb a’la pizza z łososiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
W kuchni uwielbiamy niespodzianki! Dziś łączymy to, co najlepsze w pieczywie oraz pizzy. Zaskakuj...
Lobiani – gruziński placek z fasolą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają...
Naleśniki z mąki jaglanej
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej...
Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
Dziś przepis na bułeczki bao, więc czas na podróż do dalekich Chin! To tutaj królują nadziewane b...
Pizza korona – pepperoni extra hot
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Lubicie włoską kuchnię, a szczególnie pizzę? Jeśli tak, wypróbujcie przepis na pizzę koronę peppe...
Knedle czeskie z gulaszem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tej niezwykle popularnej w Czechach potrawy powinien spróbować każdy, kto choć raz odwiedzi ten k...
Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardz...
Pizza ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród przepisów kuchni wegetariańskiej pojawia się wiele propozycji przygotowania tej popularnej...
Mini pizze - pajęczynki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

przepisy.pl - Obiad drożdżeObiad drożdże

Co można zrobić z drożdży na obiad? Jako pierwsze przychodzą wam zapewne na myśl klasyczne kluski na parze, nazywane inaczej pampuchami. Istotnie, danie to, przygotowywane z ciasta drożdżowego, idealnie sprawdza się w porze lunchu. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Jeśli więc planujecie obiad z drożdżami, uruchomcie kulinarną kreatywność, w czym pomogą wam nasze przepisy na dania z ciasta drożdżowego. Wśród nich znajdziecie prawdziwe klasyki polskiej i międzynarodowej kuchni, a także receptury inspirowane smakami egzotycznymi oraz orientalnymi. Jednym z przepisów, który przypadnie do gustu miłośnikom węgierskiej tradycji kulinarnej, jest ziemniaczany langosz. To propozycja nie tylko na codzienny obiad z drożdży, ale także na pyszną rodzinną kolację, czy na domową imprezę. Jeśli natomiast gustujecie w daniach wegetariańskich – spróbujcie lobiani, czyli gruzińskiego chlebka z fasolką i szpinakiem. To tylko dwa przykłady na to, co zrobić z drożdży na obiad. A przepisów jest znacznie więcej – przekonajcie się sami.

Dla kogo?

Obiad z drożdży to propozycja dla każdego – niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. Dania idealnie wpisują się w mięsną oraz wegetariańską dietę, urozmaicając codzienne posiłki. Przepisy przypadną do gustu również tym z was, którzy cenią szybkie i proste potrawy, przyrządzane z powszechnie dostępnych składników.

Na jaką okazję?

Obiad z drożdżami sprawdzi się zawsze! Paszteciki, naleśniki, langosz, knedle czy chińskie bułeczki to propozycje na codzienny lunch, a także na uroczystą kolację w rodzinnym gronie. Dania są również idealnym pomysłem na obiad zabierany do pracy czy w długą podróż, ponieważ doskonale smakują również na zimno.

Czy wiesz, że?

Drożdże piekarnicze, które najczęściej spotkacie w kuchni, wykorzystywane są do przygotowywania ciast drożdżowych z uwagi na swoje właściwości spulchniające. W optymalnych warunkach drożdże fermentują, wydzielając dwutlenek węgla, który odpowiedzialny jest za powiększanie objętości ciasta. Aby fermentacja mogła się rozpocząć, drożdże potrzebują temperatury od kilkunastu do dwudziestu stopni Celsjusza oraz pożywki, którą najczęściej jest cukier.

Dla urozmaicenia:

Obiad z ciasta drożdżowego świetnie sprawdzi się również w formie przekąski czy przystawki, ponieważ część dań można serwować na zimno.