obiad z krolika

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: obiad z krolika (9)

Penne po królewsku
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

30 min.
Kalifornia rolls
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanym...
Makaron z krewetkami i chili
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

45 min.
Makaron z krewetkami to popularny i prosty sposób na wykorzystanie tych owoców morza. Wybierz gru...
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

45 min.
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świ...
Egzotyczna sałatka z krewetkami
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

30 min.
To efektowne danie – bogate w składniki i elegancko podane – zamieni Twoją kolację w romantyczny...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

średnie

60 min.
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. K...

przepisy.pl - Obiad z królikaObiad z królika

Potrawy z królika to ciekawy sposób na elegancki obiad. To niegdyś popularne mięso, znów coraz częściej pojawia się na stołach, przyrządzane zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny sposób. Jest kruche i bardzo delikatne, sprawdzi się podane np. w formie potrawki, gulaszu lub pieczeni. Wybornie smakuje pod niemal każdą postacią, ponadto wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami, m.in. delikatnymi w smaku warzywami oraz gęstymi sosami. Do przygotowania obiadu wykorzystaj dowolną część królika, np. comber. Namocz ją wcześniej w marynacie (doskonale pasują te, które są wykonane na bazie maślanki). Dołącz do tego ulubione zioła i przyprawy, miej jednak na uwadze fakt, że mięso z królika jest bardzo delikatne, i zbyt pikantne dodatki zdominują jego smak. Jeśli chcesz przygotować je w ciekawy sposób, wypróbuj przepis na królika w sosie orzechowym. Chrupiące migdały i orzechy włoskie będą świetnie kontrastowały z miękkim mięsem, dodając mu przyjemnego, lekko słodkiego posmaku. Żeby zyskały na wyrazistości i stały się bardziej chrupiące, upraż je na patelni przed połączeniem z sosem. Jeśli natomiast wolisz uniwersalne przepisy i dodatek warzyw do mięs, prosta potrawka z królika będzie trafionym rozwiązaniem. Mięso duś razem z warzywami: marchewką, cebulą i porem. Łatwo zmodyfikujesz danie, np. dodając do warzyw i mięsa inne składniki – doskonale sprawdzą się m.in. grzyby i świeże zioła. Gotowe danie podawaj z kaszą perłową lub ziemniakami, pyszne będzie także z kromką pszennego chleba. Dobrym sposobem na elegancki obiad będzie również przygotowanie pieczonego królika w aromatycznym sosie, wykonanym na bazie cytryny i oliwy, z dodatkiem ziół i przypraw. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewaj ziołowym sosem, dzięki czemu będzie wyjątkowo soczyste. Potrawy z królika to propozycje nie tylko na danie główne, ale także przystawkę. Pasztet z królika, zapieczony z plasterkami aromatycznego boczku, podany z pieczywem lub sałatką pomidorową, to godna polecenia przekąska na wiele okazji. Wybierz inspirujący przepis i przygotuj wyborne danie z królika.