obiad z krolika

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Obiad z królikaObiad z królika

Potrawy z królika to ciekawy sposób na elegancki obiad. To niegdyś popularne mięso, znów coraz częściej pojawia się na stołach, przyrządzane zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny sposób. Jest kruche i bardzo delikatne, sprawdzi się podane np. w formie potrawki, gulaszu lub pieczeni. Wybornie smakuje pod niemal każdą postacią, ponadto wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami, m.in. delikatnymi w smaku warzywami oraz gęstymi sosami. Do przygotowania obiadu wykorzystaj dowolną część królika, np. comber. Namocz ją wcześniej w marynacie (doskonale pasują te, które są wykonane na bazie maślanki). Dołącz do tego ulubione zioła i przyprawy, miej jednak na uwadze fakt, że mięso z królika jest bardzo delikatne, i zbyt pikantne dodatki zdominują jego smak. Jeśli chcesz przygotować je w ciekawy sposób, wypróbuj przepis na królika w sosie orzechowym. Chrupiące migdały i orzechy włoskie będą świetnie kontrastowały z miękkim mięsem, dodając mu przyjemnego, lekko słodkiego posmaku. Żeby zyskały na wyrazistości i stały się bardziej chrupiące, upraż je na patelni przed połączeniem z sosem. Jeśli natomiast wolisz uniwersalne przepisy i dodatek warzyw do mięs, prosta potrawka z królika będzie trafionym rozwiązaniem. Mięso duś razem z warzywami: marchewką, cebulą i porem. Łatwo zmodyfikujesz danie, np. dodając do warzyw i mięsa inne składniki – doskonale sprawdzą się m.in. grzyby i świeże zioła. Gotowe danie podawaj z kaszą perłową lub ziemniakami, pyszne będzie także z kromką pszennego chleba. Dobrym sposobem na elegancki obiad będzie również przygotowanie pieczonego królika w aromatycznym sosie, wykonanym na bazie cytryny i oliwy, z dodatkiem ziół i przypraw. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewaj ziołowym sosem, dzięki czemu będzie wyjątkowo soczyste. Potrawy z królika to propozycje nie tylko na danie główne, ale także przystawkę. Pasztet z królika, zapieczony z plasterkami aromatycznego boczku, podany z pieczywem lub sałatką pomidorową, to godna polecenia przekąska na wiele okazji. Wybierz inspirujący przepis i przygotuj wyborne danie z królika.