udka z kurczaka pieczone w piekarniku
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: udka z kurczaka pieczone w piekarniku (7) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Udka z kurczaka pieczone w piekarniku
Udka pieczone z kurczaka to klasyczny pomysł na obiad, wykorzystywany nie tylko na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. To na pozór proste danie można łatwo zmienić w prawdziwe kulinarne arcydzieło, wykorzystując oryginalne kompozycje przypraw, czy aksamitne sosy. Liczą się przede wszystkim wasza inwencja oraz pomysłowość. Udka pieczone w piekarniku idealnie łączą się także z ziemniakami. Wystarczy upiec mięso razem z warzywami, aby te zyskały oryginalny smak i aromat. To doskonała propozycja na codzienny obiad, który przygotujecie w jednym naczyniu. Wśród zaproponowanych przepisów swoje smaki odnajdą z pewnością osoby gustujące w daniach egzotycznych. W tej kategorii bezapelacyjnie króluje kurczak w sosie mole, znany z tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Zaskoczeniem jest połączenie mięsa, aromatycznych przypraw, ziół oraz gorzkiej czekolady. To pomysł na oryginalne danie imprezowe, które nie tylko posmakuje waszym gościom, ale przede wszystkim zaskoczy ich odważnym łączeniem smaków. Spróbujcie na nowo odkryć pieczone udka z kurczaka z piekarnika, które są idealnym rozwiązaniem na pyszny obiad.
Dla kogo?
Pieczone udka z kurczaka są daniem dla każdego. Dzięki możliwości dowolnego komponowania smaków – zgodnie z własnymi preferencjami kulinarnymi – potrawa posmakuje miłośnikom zarówno tradycyjnej kuchni polskiej, jak i dań o egzotycznym charakterze, z pikantnym akcentem.
Na jaką okazję?
Pieczone udka z kurczaka idealnie wpisują się w klasyczne menu obiadowe. Są także świetnym pomysłem na urozmaicenie świątecznego jadłospisu. Sprawdzą się również podczas domowych imprez.
Czy wiesz, że?
W handlu dostępne są udka sprzedawane w całości lub mięso pozbawione kości, ścięgien i tłuszczu. Trybowanie jest wstępnym procesem obróbki, podczas którego oddzielane są jadalne i niejadalne części mięsa. Z pozyskanych w ten sposób kości można przygotować esencjonalne buliony, które staną się bazą do innych zup.
Dla urozmaicenia:
Pieczone udka z kurczaka doskonale komponują się zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i kaszą. Nie zapomnijcie również o dodatkach warzywnych. Surówka czy kiszonki są idealnym uzupełnieniem pieczonego mięsa.