Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

krem:

1 szklanka

2 łyżki

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Zagotować wodę, dodać Kasię.

Krok 2

Dodać mąkę i nadal gotować ok. 4-5 minut.

Krok 3

Wystudzić.

Krok 4

Dodać jajka.

Krok 5

Zrobić "ciapki" z ciasta i upiec.

Krok 6

Krem do karpatki: Zagotować mleko, dodać cukier nadal gotując, dodać mąki i ugotować.

Krok 7

Powstałą masę ostudzić.

Krok 8

Utrzeć Kasię i dodać wystudzoną masę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również