Murzynek Małgosi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1.5 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj, aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka.

Krok 2

Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, z której zrobimy na koniec polewę do murzynka, a resztę wlej do miski.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej.

Krok 4

Wymieszaj mieszadłami miksera.

Krok 5

Żółtka oddziel od białek.

Krok 6

Dodawaj do ciasta po jednym żółtku, ciągle mieszając.

Krok 7

Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

Krok 8

Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.

Krok 9

Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 10 x 30 cm.

Krok 10

Piecz 50 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy.

Krok 11

Gdy lekko przestygnie, posmaruj pozostałą masą kakaową, którą wcześniej odłożyłaś do szklanki i odstaw do zastygnięcia. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek Małgosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Murzynek na zsiadłym mleku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej