Ptysie z kremem malinowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

12.5 dekagrama

3 łyżki

300 mililitrów

7 dekagramów

40 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotować szklankę wody z Kasią i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odstawać od naczynia.

Krok 2

Przestudzić i wbijać jajka.

Krok 3

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kulki ciasta o średnicy 4cm.

Krok 4

Ptysie piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 5

Jeszcze gorące przekroić i pozostawić, aby wystygły.

Krok 6

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i rozpuścić, lekko podgrzewając.

Krok 7

Maliny zmiksować przy pomocy blendera.

Krok 8

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i połączyć z musem malinowym.

Krok 9

Odstawić do lodówki.

Krok 10

Ptysie napełnić kremem malinowym. Można przyozdobić malinami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej