Przepisy na Smażenie bez pryskania | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Smażenie bez pryskania

0 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażenie bez pryskaniaSmażenie bez pryskania

Smażenie bez pryskania – czy to w ogóle możliwe? Wiele osób podczas przygotowywania potraw na patelni ma problem z pryskającym tłuszczem. Parzy ręce, brudzi kuchnię. Domowe sposoby często wcale nie pomagają. Są jednak produkty, które pozwalają na smażenie bez pryskania – wystarczy rozgrzać je na patelni i poczekać, aż znikną z niej bąbelki powietrza. Możesz wybrać kilka wariantów: klasyczny, maślany oraz z oliwą. W zależności od tego, jaką potrawę planujesz przygotować, wybierz odpowiedni. Klasyczny wariant doskonale sprawdzi się do smażonych mięs. Szwajcarski kotlet cordon bleu, klasyczne zrazy wołowe z kaszą gryczaną czy złociste roladki z kurczaka – usmaż je bez pryskania i z mniejszym ryzykiem przypalenia. Masz ochotę na kotlety de volaille? Użyj wariantu maślany smak, który doskonale podkreśli pyszne, delikatne mięso w chrupiącej panierce. Jeśli lubisz smażony makaron, kaszę czy warzywa, również sięgnij po ten produkt. Makaron ryżowy z woka, z indykiem, marchewką i świeżą papryką to proste i popularne danie kuchni orientalnej. Azjatycka metoda stir-fry polega na smażeniu na bardzo gorącym tłuszczu, co znacznie zwiększa ryzyko pryskania. Używając jednak odpowiedniego tłuszczu do smażenia, np. w wersji z oliwą, przygotujesz danie jak prawdziwy szef kuchni, szybko i sprawnie. Wśród dań kuchni polskiej również znajdziesz wiele smażonych warzyw. Na przykład kasza jaglana smażona z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz z dowolnie dobranych składników. Cukinia, bakłażan, cebula, pomidory – to tylko niektóre dodatki, z których przygotujesz tę potrawę. Spróbuj jej także z wykorzystaniem smażonych pieczarek, a jeśli lubisz mięso, dodaj kiełbasę albo kawałki kurczaka. Z odpowiednio dobranym tłuszczem bez trudu usmażysz także placki: klasyczne ziemniaczane, jogurtowe, twarogowe czy z cukinii. Smażenie bez pryskania możliwe jest także podczas przygotowywania naleśników, jajek sadzonych czy odgrzewania pierogów. Smaż ryby, mięso, warzywa i placki bez ryzyka oparzenia i pobrudzenia się. Sprawdź nasze przepisy na smażenie bez pryskania i wybierz swoje ulubione.