Przepisy na Smażenie bez pryskania | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Smażenie bez pryskania

0 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażenie bez pryskaniaSmażenie bez pryskania

Smażenie bez pryskania – czy to w ogóle możliwe? Wiele osób podczas przygotowywania potraw na patelni ma problem z pryskającym tłuszczem. Parzy ręce, brudzi kuchnię. Domowe sposoby często wcale nie pomagają. Są jednak produkty, które pozwalają na smażenie bez pryskania – wystarczy rozgrzać je na patelni i poczekać, aż znikną z niej bąbelki powietrza. Możesz wybrać kilka wariantów: klasyczny, maślany oraz z oliwą. W zależności od tego, jaką potrawę planujesz przygotować, wybierz odpowiedni. Klasyczny wariant doskonale sprawdzi się do smażonych mięs. Szwajcarski kotlet cordon bleu, klasyczne zrazy wołowe z kaszą gryczaną czy złociste roladki z kurczaka – usmaż je bez pryskania i z mniejszym ryzykiem przypalenia. Masz ochotę na kotlety de volaille? Użyj wariantu maślany smak, który doskonale podkreśli pyszne, delikatne mięso w chrupiącej panierce. Jeśli lubisz smażony makaron, kaszę czy warzywa, również sięgnij po ten produkt. Makaron ryżowy z woka, z indykiem, marchewką i świeżą papryką to proste i popularne danie kuchni orientalnej. Azjatycka metoda stir-fry polega na smażeniu na bardzo gorącym tłuszczu, co znacznie zwiększa ryzyko pryskania. Używając jednak odpowiedniego tłuszczu do smażenia, np. w wersji z oliwą, przygotujesz danie jak prawdziwy szef kuchni, szybko i sprawnie. Wśród dań kuchni polskiej również znajdziesz wiele smażonych warzyw. Na przykład kasza jaglana smażona z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz z dowolnie dobranych składników. Cukinia, bakłażan, cebula, pomidory – to tylko niektóre dodatki, z których przygotujesz tę potrawę. Spróbuj jej także z wykorzystaniem smażonych pieczarek, a jeśli lubisz mięso, dodaj kiełbasę albo kawałki kurczaka. Z odpowiednio dobranym tłuszczem bez trudu usmażysz także placki: klasyczne ziemniaczane, jogurtowe, twarogowe czy z cukinii. Smażenie bez pryskania możliwe jest także podczas przygotowywania naleśników, jajek sadzonych czy odgrzewania pierogów. Smaż ryby, mięso, warzywa i placki bez ryzyka oparzenia i pobrudzenia się. Sprawdź nasze przepisy na smażenie bez pryskania i wybierz swoje ulubione.