Przepisy na Smażenie bez pryskania

112 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (112)

Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

357

difficulty

łatwe

15 min.
Gyros to popularne danie kuchni greckiej – mięso opiekane na dużym rożnie, obracane wokół pionowe...
Placki z cukinii z serem feta
ratingratingratingratingrating

290

difficulty

łatwe

30 min.
Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele interesujących dań, w tym placuszki. Delikatnie...
Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

415

difficulty

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

325

difficulty

łatwe

30 min.
Klasyczny kurczak cordon blue kryje w środku wyborną niespodziankę - kremowy ser i szynkę...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

286

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką
ratingratingratingratingrating

345

difficulty

łatwe

30 min.
Delikatne drobiowe wątróbki z patelni świetnie komponują się z owocami.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami
ratingratingratingratingrating

189

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikow...
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

203

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej są wykwintnym daniem obiadowym, a także dobrą alte...
Kolorowy omlet na początek dnia
ratingratingratingratingrating

210

difficulty

łatwe

15 min.
Omlet z dodatkiem kolorowych warzyw to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Na pewno nastawi cię...
Francuskie tosty serowe
ratingratingratingratingrating

173

difficulty

łatwe

15 min.
Wyśmienite francuskie tosty serowe to szybki sposób na ciepłe śniadanie. Francuzi jadają je na sł...
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

153

difficulty

łatwe

35 min.
Quinoa, czyli komosa ryżowa może stanowić świetną bazę do przygotowania pysznej sałatki. Będzie w...
Makaron z indykiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

106

difficulty

łatwe

15 min.
Ten przepis to sposób na szybki obiad lub kolację. Zaledwie trzy proste kroki wystarczą, by przyg...
Naleśniki razowe  z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem
ratingratingratingratingrating

105

difficulty

łatwe

35 min.
Proste naleśniki mogą stać się wyjątkowo bogatym w smaku daniem obiadowym, jeśli przyrządzisz je...
Zapiekane parówki
ratingratingratingratingrating

130

difficulty

łatwe

30 min.
Chcesz przygotować szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Wykorzystaj ciasto francuskie, dzięki...
Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta
ratingratingratingratingrating

120

difficulty

łatwe

30 min.
Oto alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przedstawiamy wyśmienite i błyskawiczne...
Tradycyjne kotlety de volaille
ratingratingratingratingrating

96

difficulty

łatwe

30 min.
Niedzielny domowy obiad w większości polskich domów nie może obyć się bez popularnego panierowane...
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

133

difficulty

łatwe

25 min.
Ten przepis udowadnia, że kasza gryczana może być świetną bazą do przygotowania smacznego, wykwin...
Quiche z brokułami
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

łatwe

30 min.
Co powiecie na domowy quiche? W naszym przepisie proponujemy oryginalną wersję z kurczakiem, brok...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

81

difficulty

łatwe

30 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Bakłażany nadziewane
ratingratingratingratingrating

122

difficulty

łatwe

15 min.
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą i jogurtem mogą być atrakcyjnym dodatkiem do dania obiadowego...
Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

103

difficulty

łatwe

15 min.
Polędwiczki to najszlachetniejsza część mięsa wieprzowego. Delikatne, kruche, smaczne, a przy tym...
Placki jogurtowe z jagodami
ratingratingratingratingrating

133

difficulty

łatwe

15 min.
Puszyste placki jogurtowe z jagodami są znakomitą propozycją na weekendowe śniadanie lub słodką p...
Pieczone medaliony z polędwiczki wieprzowej z orzechami włoskimi i smażonym j...
ratingratingratingratingrating

103

difficulty

łatwe

30 min.
Wykwintne medaliony z jabłkiem i orzechami to danie, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsz...
Tortilla hiszpańska z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

92

difficulty

łatwe

30 min.
Chociaż słowo „tortilla” kojarzy się wielu osobom z cienkim kukurydzianym lub pszennym plackiem...
Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami
ratingratingratingratingrating

106

difficulty

łatwe

45 min.
Placek ziemniaczany z powodzeniem zastąpi takie dodatki do gulaszu jak ugotowane ziemniaki czy ka...
Ragout z kurczaka
ratingratingratingratingrating

63

difficulty

łatwe

30 min.
Ragout to nazwa dania pochodzącego z Francji, dziś oznaczająca duszone danie z mięsa, ryb lub war...
Łosoś saute z musem warzywnym
ratingratingratingratingrating

102

difficulty

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: z...
Naleśniki z brokułem
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

30 min.
Naleśniki to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych dań. Możesz przygotować je zarówno...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

difficulty

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Kasza jaglana smażona z warzywami
ratingratingratingratingrating

118

difficulty

łatwe

20 min.
Dania jednogarnkowe są niezwykle uniwersalną i szybką propozycją na obiad. Możesz gotować je prze...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

45 min.
Bakłażan faszerujemy mięsnym farszem z pachnącymi przyprawami i zapiekamy z serem feta...
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

20 min.
Z mięsa wieprzowego przygotujesz wiele smacznych, wykwintnych dań, np. polędwiczki w szynce parme...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażenie bez pryskaniaSmażenie bez pryskania

Smażenie bez pryskania – czy to w ogóle możliwe? Wiele osób podczas przygotowywania potraw na patelni ma problem z pryskającym tłuszczem. Parzy ręce, brudzi kuchnię. Domowe sposoby często wcale nie pomagają. Są jednak produkty, które pozwalają na smażenie bez pryskania – wystarczy rozgrzać je na patelni i poczekać, aż znikną z niej bąbelki powietrza. Możesz wybrać kilka wariantów: klasyczny, maślany oraz z oliwą. W zależności od tego, jaką potrawę planujesz przygotować, wybierz odpowiedni. Klasyczny wariant doskonale sprawdzi się do smażonych mięs. Szwajcarski kotlet cordon bleu, klasyczne zrazy wołowe z kaszą gryczaną czy złociste roladki z kurczaka – usmaż je bez pryskania i z mniejszym ryzykiem przypalenia. Masz ochotę na kotlety de volaille? Użyj wariantu maślany smak, który doskonale podkreśli pyszne, delikatne mięso w chrupiącej panierce. Jeśli lubisz smażony makaron, kaszę czy warzywa, również sięgnij po ten produkt. Makaron ryżowy z woka, z indykiem, marchewką i świeżą papryką to proste i popularne danie kuchni orientalnej. Azjatycka metoda stir-fry polega na smażeniu na bardzo gorącym tłuszczu, co znacznie zwiększa ryzyko pryskania. Używając jednak odpowiedniego tłuszczu do smażenia, np. w wersji z oliwą, przygotujesz danie jak prawdziwy szef kuchni, szybko i sprawnie. Wśród dań kuchni polskiej również znajdziesz wiele smażonych warzyw. Na przykład kasza jaglana smażona z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz z dowolnie dobranych składników. Cukinia, bakłażan, cebula, pomidory – to tylko niektóre dodatki, z których przygotujesz tę potrawę. Spróbuj jej także z wykorzystaniem smażonych pieczarek, a jeśli lubisz mięso, dodaj kiełbasę albo kawałki kurczaka. Z odpowiednio dobranym tłuszczem bez trudu usmażysz także placki: klasyczne ziemniaczane, jogurtowe, twarogowe czy z cukinii. Smażenie bez pryskania możliwe jest także podczas przygotowywania naleśników, jajek sadzonych czy odgrzewania pierogów. Smaż ryby, mięso, warzywa i placki bez ryzyka oparzenia i pobrudzenia się. Sprawdź nasze przepisy na smażenie bez pryskania i wybierz swoje ulubione.