Metrowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

3 szklanki

2 opakowania

1.5 szklanki

3 łyżeczki

16 łyżek

16 łyżek

2 łyżki

krem:

1 sztuka

1 sztuka

2 opakowania

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

0.75 litra

polewa:

4 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Krok 3

Stale ubijając dodać olej i wodę.

Krok 4

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy.

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Krok 6

Podzielić masę na 2 równe części.

Krok 7

Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić białą.

Krok 8

Ciasto przełożyć do jednakowych keksówek (u mnie 35x12 cm) i piec ok 40 min. w temp. 170 stopni C.

Krok 9

Masa: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 10

Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka.

Krok 11

Wlać do gotującej się reszty mleka i postępować jak przy gotowaniu budyniu.

Krok 12

Wystudzić.

Krok 13

Utrzeć Kasię i dodawać po łyżce budyniu.

Krok 14

Polewa: Kasię roztopić, dodać cukier i kakao.

Krok 15

Jak masa się połączy, dodać śmietankę i krótko zagotować.

Krok 16

Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm.

Krok 17

Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową.

Krok 18

Na koniec polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroić na ukos, najlepiej przez 3-4 kromki. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej