Piernik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód zrumienić z przyprawą do piernika, dodać 3 łyżki wody.

Krok 2

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.

Krok 3

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C.

Krok 4

Kasię ubić mikserem, dodawać po jednym jajku, po trochu dodawać miodu, dodać sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mąki.

Krok 5

Ciasto wyrobić, dodać osypane mąką bakalie i włożyć piernik do formy.

Krok 6

Po upieczeniu, gdy trochę ostygnie, wyjąć.

Krok 7

Zupełnie zimny piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem grysikowym i polać czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Piernik to rodzaj ciemnobrązowego, twardego ciasta, które przygotowuje się na bazie mieszaniny mąki pszennej i żytniej, jajek, mleka, miodu, karmelizowanego cukru oraz przypraw takich, jak: imbir, cynamon, kardamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa czy lawenda. Nazwa deseru wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli „pieprzny”. Pierwszy polski cech piernikarzy powstał w Krakowie. Deser ten był w przeszłości zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich takich, jak Niemcy czy Holandia, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Piernik może występować w dwóch głównych rodzajach: ciasteczek różnej wielkości polewanych czekoladą, a w środku przekładanych marcepanem, masą orzechową lub marmoladą oraz większych bloków przekładanych warstwami marmolady. Po wymieszaniu ciasta należy je zostawić w chłodnym miejscu. W produkcji przemysłowej takie „leżakowanie” może trwać nawet kilka tygodni. Jeżeli planujesz zaserwować piernik na przykład podczas Wigilijnej kolacji, ciasto możesz wyrobić miesiąc wcześniej. Co ciekawe, deser ten może występować również w towarzystwie składników wytrawnych – pokruszone pierniki stanowią bowiem jeden ze składników tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.