Piernik

- Krok 1Miód zrumienić z przyprawą do piernika, dodać 3 łyżki wody.
- Krok 2Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
- Krok 3Nagrzać piekarnik do 220 stopni C.
- Krok 4Kasię ubić mikserem, dodawać po jednym jajku, po trochu dodawać miodu, dodać sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mąki.
- Krok 5Ciasto wyrobić, dodać osypane mąką bakalie i włożyć piernik do formy.
- Krok 6Po upieczeniu, gdy trochę ostygnie, wyjąć.
- Krok 7Zupełnie zimny piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem grysikowym i polać czekoladą.
Piernik to rodzaj ciemnobrązowego, twardego ciasta, które przygotowuje się na bazie mieszaniny mąki pszennej i żytniej, jajek, mleka, miodu, karmelizowanego cukru oraz przypraw takich, jak: imbir, cynamon, kardamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa czy lawenda. Nazwa deseru wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli „pieprzny”. Pierwszy polski cech piernikarzy powstał w Krakowie. Deser ten był w przeszłości zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich takich, jak Niemcy czy Holandia, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Piernik może występować w dwóch głównych rodzajach: ciasteczek różnej wielkości polewanych czekoladą, a w środku przekładanych marcepanem, masą orzechową lub marmoladą oraz większych bloków przekładanych warstwami marmolady. Po wymieszaniu ciasta należy je zostawić w chłodnym miejscu. W produkcji przemysłowej takie „leżakowanie” może trwać nawet kilka tygodni. Jeżeli planujesz zaserwować piernik na przykład podczas Wigilijnej kolacji, ciasto możesz wyrobić miesiąc wcześniej. Co ciekawe, deser ten może występować również w towarzystwie składników wytrawnych – pokruszone pierniki stanowią bowiem jeden ze składników tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.