Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

122

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

3 sztuki

5 dekagramów

0.5 szklanki

3 sztuki

0.5 opakowania

0.3 szklanki

2 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

kruszonka:

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagniatamy kakaową kruszonkę, zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki.

Krok 2

Do misy kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, polewamy mlekiem i schłodzona (stopioną wcześniej) Kasią, następnie lekko roztrzepanymi jajkami.

Krok 3

Na końcu wszystko posypujemy przesianą mąką pszenną i szczyptą soli. Odstawiamy misę przykrytą ściereczką na dobrą godzinę.

Krok 4

Po godzinie obieramy owoce, kroimy je na mniejsze cząstki.

Krok 5

Zawartość miski mieszamy, po czym wykładamy na wysmarowaną Kasią blaszkę, posypujemy owocami, cynamonem, a na końcu posypką.

Krok 6

Pieczemy ciasto od razu w temp ok. 180 stopni (jeśli z termoobiegiem, temperatura powinna być niższa) do chwili, aż ładnie się zarumieni, a patyczek po wyjęciu będzie suchy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe jabłkowo-gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej