Serniki na zimno - bez pieczenia: przepisy | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Serniki na zimno

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniki na zimnoSerniki na zimno

Lato i gorące dni sprawiają, że z pewnością nie masz ochoty na włączanie piekarnika. Mimo to trudno jest zrezygnować z domowych wypieków. By pogodzić jedno z drugim, polecamy pyszne serniki na zimno! Doskonale nadają się na deser i jako słodka przekąska. Ponadto schłodzone i podane na przykład z gałką lodów, przynoszą miłe orzeźwienie. Jeśli masz ochotę i nie przeszkadza Ci upał, możesz przygotować taki sernik na zimno, ale z podstawą z upieczonego ciasta. Do przyrządzenia masy potrzebujesz przede wszystkim: margaryny oraz proszku do pieczenia, mąki, jajek i cukru. W zależności od propozycji podania – ciasto upiecz w okrągłej tortownicy lub na prostokątnej blasze. Jeśli jednak wolisz wersję zupełnie bez pieczenia, możesz wykorzystać zamiast ciasta gotowe biszkopty. Świetnie sprawdzą się szczególnie okrągłe, którymi wyłożysz formę. Masę serową przygotowuje się przede wszystkim na bazie twarogu lub serków homogenizowanych. Jeśli preferujesz twaróg, koniecznie wcześniej zetrzyj go lub dokładnie zmiel z cukrem. Ważne jest to, by uzyskał jednolitą i aksamitną konsystencję. Dzięki temu deser z pewnością będzie smaczniejszy i unikniesz mało estetycznych grudek. W drugim wariancie biały ser z powodzeniem zastąpisz serkami homogenizowanymi. W zależności od preferowanego smaku, kup śmietankowe, waniliowe bądź owocowe. Poza tym, by masa była spójna użyj żelatyny. Wszystko należy mieszać ze sobą stopniowo i dokładnie. Całość przełożona warstwowo do tortownicy, powinna mocno się schłodzić. Wtedy będzie zwarta i idealna do krojenia. Sernik warto przyozdobić za pomocą ulubionej galaretki. Jako dodatek świetnie sprawdzą się też świeże owoce, głównie maliny, truskawki i porzeczki, które swoją kwaskowatością przełamują słodycz serowej masy. Wykorzystuj je w dowolnych kompozycjach. Owoce możesz dodać do masy serowej lub do galaretki. Możesz też posypać nimi gotowy kawałek ciasta podany na talerzyku. Sernik przechowuj w chłodnej temperaturze. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na to popularne ciasto i wybierz swój ulubiony wariant.