Sernik walentynkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, kakao zagotuj.

Krok 2

Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Krok 3

Wsyp płatki kukurydziane i wymieszaj.

Krok 4

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to 3/4 masy z płatków i odstaw do lodówki.

Krok 5

Z reszty masy wyłóż łyżeczką małe kupki (do dekoracji) na papierze do pieczenia, aby zastygły.

Krok 6

Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę.

Krok 7

Żelatynę namocz w rondelku w 1/4 szklanki zimnej wody.

Krok 8

Po 10 min. podgrzej, żeby się rozpuściła.

Krok 9

Do ciepłej żelatyny dodawaj twaróg waniliowy, a następnie ubitą śmietanę i wymieszaj.

Krok 10

Masę wyłóż na spód z płatków, wyrównaj górę masy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 11

Podawaj udekorowane pestkami granatu lub innymi owocami i zastygłymi płatkami.

Krok 12

Ciekawostka: skórę granatu naciąć, owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Owoc ze względu na dużą ilość nasion, uznawany był w starożytności za symbol płodności, a kwiat za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności rzucając na podłogę granat i rozgniatając go. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik walentynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik walentynkowySernik walentynkowy

Sernik walentynkowy to dobra inspiracja dla wszystkich tych, którzy chcą podbić serce swojej drugiej połówki. Ciasto nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie i efektownie wygląda. Co ważne, zrobisz je bez pieczenia. Spód złożony z czekoladowej masy z dodatkiem płatków kukurydzianych to chrupiąca i słodka baza, która doskonale pasuje do kremowego, twarogowego ciasta. Twaróg i cukier waniliowy nadają z kolei całości wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, możesz zamienić gorzką czekoladę na mleczną. Do dekoracji użyj pestek granatu – dzięki intensywnie czerwonej barwie dobrze nadają się do ułożenia motywu serca. Sprawiają również, że sernik nabiera lekkiej kwaskowatości. Jeśli jednak nie przepadasz za granatem, do dekoracji doskonale nadają się również mandarynki lub suszona żurawina. W sezonie letnim ozdób wierzch świeżymi truskawkami lub malinami. Sernik walentynkowy to ciasto idealne na romantyczną kolację, ale z powodzeniem podasz go też na inne okazje. Spróbuj!