Przepisy na Kasza jęczmienna
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kasza jęczmienna
Jeśli krupnik, to koniecznie z kaszą jęczmienną! Takie jest główne skojarzenie z tym smacznym produktem. Co jeszcze można przygotować z kaszą jęczmienną? Tu zaczynają się schody, wielu kucharzy nie znajduje dla niej bowiem szerszego zastosowania. Dlatego przychodzimy z pomocą, ponieważ na brak pomysłów nie możemy narzekać. Kasza jęczmienna odgrywała ważną rolę w babcinych kuchniach, ale i współcześnie poradzi sobie z wymaganiami wybrednych degustatorów.
Dla kogo?
Amatorzy gęstych, rozgrzewających zup powinni być z kaszą jęczmienną dobrze zaznajomieni. Krupnik sprawdza się świetnie w czasie chłodnych dni i wieczorów. Wiedzieliście, że równie dobrze można zastąpić go zupą pieczarkową z kaszą? Pasuje nawet od ogórkowej i barszczu czerwonego! Podejrzewamy, że trudno będzie oderwać się od kolejnych apetycznych eksperymentów z zupami z dodatkiem kaszy jęczmiennej.
Na jaką okazję?
Do krupniku wiele osób ma sentyment, ponieważ kojarzy go z domową kuchnią. Dzięki kaszy jęczmiennej łatwo będzie przywołać tę atmosferę. Nie warto jednak zamykać się na nieco mniej oczywiste kombinacje. Kasza jęczmienna może smakować naprawdę egzotycznie, o ile podacie ją w formie sałatki z awokado i mango. Orzechy włoskie sprawiają, że staje się jeszcze bardziej elegancka. Niech na przyjęciach w strojach wieczorowych nie zabraknie swojskiej kaszy jęczmiennej w nowoczesnym wydaniu.
Czy wiesz, że?
Kaszę jęczmienną można ugotować w wodzie lub bulionie. Istotne okazują się proporcje. Jeśli chcecie uzyskać sypką konsystencję, na 1 porcję suchej kaszy jęczmiennej powinny przypadać 2 porcje płynu. Jeśli wolicie uzyskać gęstą kaszę, przypominającą kleik, konieczne będzie zwiększenie ilości wody do 3–3,5 porcji.
Dla urozmaicenia:
Co prawda kaszy jęczmiennej raczej nie podaje się solo, a z dodatkami, lecz przyprawy są w jej przypadku bardzo ważne. Fenomenalnie współgra z liściem laurowym i kurkumą. Pasują do niej też czosnek, curry i oregano.