Dania i potrawy z kaszy jęczmiennej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kasza jęczmienna

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (42)

Krupnik
ratingratingratingratingrating

201

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik to znana w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się tak...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Zapiekanka estońska
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zupa brokułowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem p...
Małopolskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Placki z kaszy jęczmiennej
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując si...
Zupa z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroc...
Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do o...
Kasza jęczmienna z pulpecikami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz. Jest najpopularniejszą ich odmianą, jedzoną niemal w k...
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Zupa z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Chcesz poczuć się jak podczas staropolskiej uczty? Da się zrobić! Suto zastawiony stół, gromada g...
Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, j...
Kasza z grzybami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Sposobów na sałatki jest tak wiele, że nie musisz ograniczać się do kilku tradycyjnych przepisów...
Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Kasza z warzywami jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A warzywa z trzema rodzajami kasz to już...
Bulgur, czerwona komosa i jęczmień
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza z warzywami nie musi być nudna! Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, żeby wyczarow...
Zapiekanka z kaszą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wiosenny krupniczek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Rolady z kaszą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik na kurczaku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik grzybowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik delikatny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmiennaKasza jęczmienna

Jeśli krupnik, to koniecznie z kaszą jęczmienną! Takie jest główne skojarzenie z tym smacznym produktem. Co jeszcze można przygotować z kaszą jęczmienną? Tu zaczynają się schody, wielu kucharzy nie znajduje dla niej bowiem szerszego zastosowania. Dlatego przychodzimy z pomocą, ponieważ na brak pomysłów nie możemy narzekać. Kasza jęczmienna odgrywała ważną rolę w babcinych kuchniach, ale i współcześnie poradzi sobie z wymaganiami wybrednych degustatorów.

Dla kogo?

Amatorzy gęstych, rozgrzewających zup powinni być z kaszą jęczmienną dobrze zaznajomieni. Krupnik sprawdza się świetnie w czasie chłodnych dni i wieczorów. Wiedzieliście, że równie dobrze można zastąpić go zupą pieczarkową z kaszą? Pasuje nawet od ogórkowej i barszczu czerwonego! Podejrzewamy, że trudno będzie oderwać się od kolejnych apetycznych eksperymentów z zupami z dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Na jaką okazję?

Do krupniku wiele osób ma sentyment, ponieważ kojarzy go z domową kuchnią. Dzięki kaszy jęczmiennej łatwo będzie przywołać tę atmosferę. Nie warto jednak zamykać się na nieco mniej oczywiste kombinacje. Kasza jęczmienna może smakować naprawdę egzotycznie, o ile podacie ją w formie sałatki z awokado i mango. Orzechy włoskie sprawiają, że staje się jeszcze bardziej elegancka. Niech na przyjęciach w strojach wieczorowych nie zabraknie swojskiej kaszy jęczmiennej w nowoczesnym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Kaszę jęczmienną można ugotować w wodzie lub bulionie. Istotne okazują się proporcje. Jeśli chcecie uzyskać sypką konsystencję, na 1 porcję suchej kaszy jęczmiennej powinny przypadać 2 porcje płynu. Jeśli wolicie uzyskać gęstą kaszę, przypominającą kleik, konieczne będzie zwiększenie ilości wody do 3–3,5 porcji.

Dla urozmaicenia:

Co prawda kaszy jęczmiennej raczej nie podaje się solo, a z dodatkami, lecz przyprawy są w jej przypadku bardzo ważne. Fenomenalnie współgra z liściem laurowym i kurkumą. Pasują do niej też czosnek, curry i oregano.