Przepisy na Kasza jęczmienna
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kasza jęczmienna
Jeśli krupnik, to koniecznie z kaszą jęczmienną! Takie jest główne skojarzenie z tym smacznym produktem. Co jeszcze można przygotować z kaszą jęczmienną? Tu zaczynają się schody, wielu kucharzy nie znajduje dla niej bowiem szerszego zastosowania. Dlatego przychodzimy z pomocą, ponieważ na brak pomysłów nie możemy narzekać. Kasza jęczmienna odgrywała ważną rolę w babcinych kuchniach, ale i współcześnie poradzi sobie z wymaganiami wybrednych degustatorów.
Dla kogo?
Amatorzy gęstych, rozgrzewających zup powinni być z kaszą jęczmienną dobrze zaznajomieni. Krupnik sprawdza się świetnie w czasie chłodnych dni i wieczorów. Wiedzieliście, że równie dobrze można zastąpić go zupą pieczarkową z kaszą? Pasuje nawet od ogórkowej i barszczu czerwonego! Podejrzewamy, że trudno będzie oderwać się od kolejnych apetycznych eksperymentów z zupami z dodatkiem kaszy jęczmiennej.
Na jaką okazję?
Do krupniku wiele osób ma sentyment, ponieważ kojarzy go z domową kuchnią. Dzięki kaszy jęczmiennej łatwo będzie przywołać tę atmosferę. Nie warto jednak zamykać się na nieco mniej oczywiste kombinacje. Kasza jęczmienna może smakować naprawdę egzotycznie, o ile podacie ją w formie sałatki z awokado i mango. Orzechy włoskie sprawiają, że staje się jeszcze bardziej elegancka. Niech na przyjęciach w strojach wieczorowych nie zabraknie swojskiej kaszy jęczmiennej w nowoczesnym wydaniu.
Czy wiesz, że?
Kaszę jęczmienną można ugotować w wodzie lub bulionie. Istotne okazują się proporcje. Jeśli chcecie uzyskać sypką konsystencję, na 1 porcję suchej kaszy jęczmiennej powinny przypadać 2 porcje płynu. Jeśli wolicie uzyskać gęstą kaszę, przypominającą kleik, konieczne będzie zwiększenie ilości wody do 3–3,5 porcji.
Dla urozmaicenia:
Co prawda kaszy jęczmiennej raczej nie podaje się solo, a z dodatkami, lecz przyprawy są w jej przypadku bardzo ważne. Fenomenalnie współgra z liściem laurowym i kurkumą. Pasują do niej też czosnek, curry i oregano.