Dania i potrawy z kaszy jęczmiennej | Przepisy.pl

Przepisy na Kasza jęczmienna

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (42)

Krupnik domowy
ratingratingratingratingrating

197

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Zapiekanka estońska
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zupa brokułowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem p...
Małopolskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Placki z kaszy jęczmiennej
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując si...
Zupa z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroc...
Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do o...
Kasza jęczmienna z pulpecikami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz. Jest najpopularniejszą ich odmianą, jedzoną niemal w k...
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Zupa z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Chcesz poczuć się jak podczas staropolskiej uczty? Da się zrobić! Suto zastawiony stół, gromada g...
Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, j...
Kasza z grzybami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Sposobów na sałatki jest tak wiele, że nie musisz ograniczać się do kilku tradycyjnych przepisów...
Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Kasza z warzywami jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A warzywa z trzema rodzajami kasz to już...
Bulgur, czerwona komosa i jęczmień
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza z warzywami nie musi być nudna! Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, żeby wyczarow...
Zapiekanka z kaszą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wiosenny krupniczek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Rolady z kaszą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik na kurczaku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik grzybowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik delikatny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmiennaKasza jęczmienna

Jeśli krupnik, to koniecznie z kaszą jęczmienną! Takie jest główne skojarzenie z tym smacznym produktem. Co jeszcze można przygotować z kaszą jęczmienną? Tu zaczynają się schody, wielu kucharzy nie znajduje dla niej bowiem szerszego zastosowania. Dlatego przychodzimy z pomocą, ponieważ na brak pomysłów nie możemy narzekać. Kasza jęczmienna odgrywała ważną rolę w babcinych kuchniach, ale i współcześnie poradzi sobie z wymaganiami wybrednych degustatorów.

Dla kogo?

Amatorzy gęstych, rozgrzewających zup powinni być z kaszą jęczmienną dobrze zaznajomieni. Krupnik sprawdza się świetnie w czasie chłodnych dni i wieczorów. Wiedzieliście, że równie dobrze można zastąpić go zupą pieczarkową z kaszą? Pasuje nawet od ogórkowej i barszczu czerwonego! Podejrzewamy, że trudno będzie oderwać się od kolejnych apetycznych eksperymentów z zupami z dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Na jaką okazję?

Do krupniku wiele osób ma sentyment, ponieważ kojarzy go z domową kuchnią. Dzięki kaszy jęczmiennej łatwo będzie przywołać tę atmosferę. Nie warto jednak zamykać się na nieco mniej oczywiste kombinacje. Kasza jęczmienna może smakować naprawdę egzotycznie, o ile podacie ją w formie sałatki z awokado i mango. Orzechy włoskie sprawiają, że staje się jeszcze bardziej elegancka. Niech na przyjęciach w strojach wieczorowych nie zabraknie swojskiej kaszy jęczmiennej w nowoczesnym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Kaszę jęczmienną można ugotować w wodzie lub bulionie. Istotne okazują się proporcje. Jeśli chcecie uzyskać sypką konsystencję, na 1 porcję suchej kaszy jęczmiennej powinny przypadać 2 porcje płynu. Jeśli wolicie uzyskać gęstą kaszę, przypominającą kleik, konieczne będzie zwiększenie ilości wody do 3–3,5 porcji.

Dla urozmaicenia:

Co prawda kaszy jęczmiennej raczej nie podaje się solo, a z dodatkami, lecz przyprawy są w jej przypadku bardzo ważne. Fenomenalnie współgra z liściem laurowym i kurkumą. Pasują do niej też czosnek, curry i oregano.