Łabędzi Puch

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

11

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 łyżeczka

0.25 szklanki

6 łyżek

1 łyżka

masa:

100 gramów

2.5 szklanki

0 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z 6 łyżkami cukru.

Krok 2

Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką.

Krok 3

Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 4

Piec w 180 stopniach 25 minut. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.

Krok 5

Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić.

Krok 6

Kasię zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.

Krok 7

Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy.

Krok 8

Przykryć drugą część biszkoptu.

Krok 9

Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łabędzi PuchŁabędzi Puch

Jeśli lubisz połączenie biszkoptu i kremu, upiecz ciasto „łabędzi puch”. To miękki biszkoptowy spód z puszystą kokosową masą, przełożony kolejną warstwą biszkoptu i udekorowany chrupiącymi prażonymi migdałami. Słodycz całości przełamują powidła śliwkowe (zamiast nich pasować będą też inne kwaskowate przetwory, np. dżem porzeczkowy). Upiecz blaty biszkoptowe, pamiętając o dokładnym ubiciu białek, a kiedy będą w piekarniku, zajmij się przyrządzeniem masy. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu czerstwej bułki, która sprawia, że konsystencja jest trwała i jednocześnie rozpływa się w ustach. Smak bułki nie jest wyczuwalny. Namocz ją w mleku, dodaj wiórki kokosowe i cukier, po czym powoli ucieraj powstałą mieszankę z kostką do pieczenia i przełóż nią wystudzone biszkopty. Na dolną część nałóż powidła. Gotowe ciasto „łabędzi puch” posyp po wierzchu uprażonymi migdałami: mielonymi, w płatkach lub słupkach, albo płatkami kokosa. Upiecz je na dowolną okazję – jest wyśmienite i bardzo uniwersalne.