Łabędzi Puch

- Krok 1Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z 6 łyżkami cukru.
- Krok 2Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
- Krok 3Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Krok 4Piec w 180 stopniach 25 minut. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
- Krok 5Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić.
- Krok 6Kasię zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
- Krok 7Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy.
- Krok 8Przykryć drugą część biszkoptu.
- Krok 9Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.
Jeśli lubisz połączenie biszkoptu i kremu, upiecz ciasto „łabędzi puch”. To miękki biszkoptowy spód z puszystą kokosową masą, przełożony kolejną warstwą biszkoptu i udekorowany chrupiącymi prażonymi migdałami. Słodycz całości przełamują powidła śliwkowe (zamiast nich pasować będą też inne kwaskowate przetwory, np. dżem porzeczkowy). Upiecz blaty biszkoptowe, pamiętając o dokładnym ubiciu białek, a kiedy będą w piekarniku, zajmij się przyrządzeniem masy. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu czerstwej bułki, która sprawia, że konsystencja jest trwała i jednocześnie rozpływa się w ustach. Smak bułki nie jest wyczuwalny. Namocz ją w mleku, dodaj wiórki kokosowe i cukier, po czym powoli ucieraj powstałą mieszankę z kostką do pieczenia i przełóż nią wystudzone biszkopty. Na dolną część nałóż powidła. Gotowe ciasto „łabędzi puch” posyp po wierzchu uprażonymi migdałami: mielonymi, w płatkach lub słupkach, albo płatkami kokosa. Upiecz je na dowolną okazję – jest wyśmienite i bardzo uniwersalne.