Sernik krakowski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

472

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

240 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 kilogram

4 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników na ciasto kruche  zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.

Krok 2

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować Kasią. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.

Krok 3

Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.

Krok 4

W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).

Krok 5

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 6

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.

Krok 7

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.

Krok 8

Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.

Krok 9

Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5- 1cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.

Krok 10

Kratkę posmarować żółtkiem.

Krok 11

Piec ok. 60min. w temperaturze 180°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej