Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

3 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

masa jabłkowa:

10 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną Kasię oraz pozostałe składniki ciasta wrzucamy do malaksera. Na początku będzie wyglądało to tak, jakby to było niemożliwe, że powstanie z tego jedna całość. Miksujemy, aż powstaną duże grudki. Wyciągamy ciasto z malaksera i kończymy ręcznie wyrabianie ciasta (oczywiście można od razu zagniatać je bez malaksera, ale ja wolę jak urządzenie wykona za mnie część pracy).

Krok 2

Z wyrobionego ciasta formujemy wałki i chowamy do lodówki na conajmiej godzinę lub do zamrażalnika na 10-15 min., jeśli nam się spieszy.

Krok 3

Przygotowujemy jabłka. Obieramy, ścieramy na tarce, lub kroimy w kostkę, jak kto lubi. W rondlu rozpuszczamy Kasię, wrzucamy nasze jabłka, podsmażamy. Dodajemy wodę i ciągle mieszając czekamy, aż się zaczną rozpadać. Jeśli jabłka mieliśmy pokrojone, możemy je zmiksować blenderam.

Krok 4

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. 2/3 naszego ciasta ścieramy na tarce (ja znów korzystam z malaksera). Wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i lekko dociskamy. Podpiekamy w piekarniku przez 15 min., na środkowym poziomie piekarnika.

Krok 5

Gdy ciasto się piecze ścieramy pozostałą część ciasta.

Krok 6

Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe jabłka. posypujemy pozostałym ciastem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min. Najlepiej pod koniec obserwować, czy wierzch robi się brązowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej