Przepisy na Śniadanie wegańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Śniadanie wegańskie

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śniadanie wegańskieŚniadanie wegańskie

Śniadanie wegańskie to mnóstwo przepisów i połączeń smakowych na dobry początek dnia. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować dla znajomych, którzy nie jadają mięsa i ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, albo po prostu brakuje Ci inspiracji na posiłki dla siebie, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Masz ochotę na oryginalne i pełne koloru kanapki? Spróbuj więc pełnoziarnistych kanapek z pomidorową salsą i bazylią, która nada całości przyjemnego aromatu. Do tego jeszcze dodatek zielonych oliwek i pyszne śniadanie w wegańskiej odsłonie będzie gotowe. A może zainspirujesz się hummusem na picie z migdałami? To inaczej dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanej ciecierzycy. Doskonale komponuje się z kminem i kolendrą, a także z malinami i sokiem z cytryny. Co jeszcze podać do kanapek na wegańskie śniadanie? Z pewnością sprawdzi się pasta z bakłażana, smalec z białej fasoli lub pasta z buraka. Urozmaicenia możesz szukać w różnych sposobach podawania pieczywa. Zamiast zwykłego pszennego chleba, sięgaj po ciężki żytni pumpernikiel, delikatną i jednocześnie chrupiącą włoską ciabattę, bagietki oraz pieczywo pełnoziarniste. Do różnorodnych past dodawaj świeże, pachnące zioła i przyprawy, by nadać im bardziej wyrazistego smaku. Przygotowując śniadanie wegańskie, korzystaj z warzyw świeżych, pieczonych i konserwowych, a także kiełków: słonecznika, lucerny, rzodkiewki lub jarmużu. Jednym z efektownych rozwiązań będą wegańskie piętrowe kanapki klubowe. Jeśli podajesz je na spotkanie ze znajomymi, obwiąż je sznurkiem – będą wspaniale prezentować się na talerzu i nie ulegną deformacji. Kanapka z tempeh, inspirowana kuchnią indonezyjską, wegański smalec z białej fasoli i jabłka, a może pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana? Co przygotujesz na najbliższą okazję? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu poniżej. Mamy nadzieję, że zawarte w tej kategorii propozycje na wegańskie potrawy śniadaniowe spełnią Twoje oczekiwania i będą dobrą inspiracją do tworzenia własnych, niepowtarzalnych kombinacji smakowych!