Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 puszka

1

1

1 opakowanie

2.5 dekagrama

125 mililitrów

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 łyżeczka

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. W przypadku świeżych wymieszaj je z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 5 łyżkami mleka. Poczekaj, aż wyrośnie i połącz z mąką.

Krok 2

Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, roztopione o schłodzone masło, 2 całe jajka i 1 żółtko i resztę mleka. Ciasto ucieraj mikserem na niskich obrotach przez 5 minut.

Krok 3

Gdy ciasto będzie za rzadkie, można dodać 3-4 łyżki mąki. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Krok 4

Następnie zagniatać przez chwilę rękoma. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki szklanką (średnica 5-6 cm), na środek każdego połóż trochę marmolady, przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlepiaj.

Krok 5

Gotowe pączki układać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (zachować odstępy między pączkami). Wyrośnięte pączki smażyć na roztopionym smalcu na złoty kolor z każdej strony.

Krok 6

Gotowe pączki układać na serwetkach, żeby odsączyć je z tłuszczu. Gorące pączki posypać obficie cukrem pudrem lub polukrować. Można posypać skórką pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej