Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szczypta

1.5 szklanki

5 dekagramów

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat.

Krok 4

Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić.

Krok 5

Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki.

Krok 6

Pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 7

Jeżeli ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć ciasto na stolnice i formować pączki z dowolnym nadzieniem.

Krok 8

Smażyć na gorącym oleju z obu stron.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej