Przepisy na desery wegańskie
26 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Desery wegańskie
Dieta wegańska zakłada całkowite wykluczenie z menu produktów pochodzenia zwierzęcego. W grę wchodzi rezygnacja nie tylko z najbardziej oczywistego mięsa, ale też jajek, mleka czy miodu, a także uwzględnienie, że produkty pochodzenia zwierzęcego nie były używane na żadnym etapie w procesie produkcji. O ile przyrządzanie bez ich udziału wytrawnych posiłków nie wydaje się aż tak skomplikowane, o tyle trudniej przychodzi wyobrażenie sobie ich braku w domowych słodkościach. Bez obaw – na ratunek przychodzą desery wegańskie! Nie musisz więc rezygnować z ulubionych ciast i przekąsek. Grunt to znaleźć odpowiednie triki, dzięki którym przekonasz się, że robienie wegańskich słodkości jest bardzo satysfakcjonujące.
Dla kogo?
Przepisy na desery wegańskie zainteresują wegan i wegetarian – to więcej niż pewne! Warto jednak pamiętać, że w tego rodzaju recepturach pełno jest produktów, które urozmaicą posiłki nawet tych osób, które na co dzień nie chcą przeprowadzać w swoim jadłospisie dużej rewolucji.
Na jaką okazję?
Słodkie co nieco w przerwie od codziennych obowiązków czy efektowny tort podawany podczas ważnej uroczystości? W naszym zestawieniu znajdziesz zarówno batony, które potraktujesz jako dodatek do drugiego śniadania, jak i wegańską babkę, będącą ukoronowaniem świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Bardzo dobrze w wegańskich deserach sprawdzają się warzywne dodatki, które pozytywnie wpływają na konsystencję ciasta, sprawiając, że nie jest ono zbyt suche. Do wypieków nadaje się nie tylko popularna marchew, ale także cukinia, burak, dynia i pomidory.
Dla urozmaicenia:
Popracuj na prezencją dań – desery nie zawsze muszą lądować na talerzykach czy paterach. Wśród naszych pomysłów znajdziesz m.in. szarlotkę serwowaną w słoiku. Ten patent wykorzystasz również do podania wegańskiego kremu czekoladowego lub puddingu.