Jak konserwować imbir?

Podpowiadamy, jak konserwować imbir w słoikach, żeby cieszyć się nim cały rok. W sezonie imbir jest nie tylko najtańszy, ale ma też najlepszą jakość. Nadmiar aromatycznego imbiru możecie przechować nawet przez kilka miesięcy.

Jak konserwować imbir na zimę?

W Polsce imbir dojrzewa jesienią. Najpopularniejszym sposobem przechowywania imbiru jest owinięcie go w papierowy ręcznik i włożenie do woreczka foliowego, a później umieszczenie w lodówce. Ta metoda pozwoli zachować świeżość imbiru nawet przez kilka tygodni. A co, jeśli chcecie cieszyć się nim przez długie miesiące? Jak zakonserwować imbir w słoiku? Przepis jest bardzo prosty – koniecznie spróbujcie, bo efekt jest tego wart.

Konserwowanie imbiru w kilku krokach

Sprawdźcie prosty sposób, jak przechować przez zimę aromatyczny imbir. Konserwowanie w małych słoiczkach będzie najlepszą metodą na zapewnienie sobie imbiru do herbaty, sushi, piklów z imbirem oraz innych dań i napojów. Imbir trzeba pokroić lub zetrzeć na cienkie plasterki i wrzucić do wrzątku, a następnie gotować nie więcej niż minutę. Tak przygotowany imbir wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy przegotowaną zalewą z cukru, octu oraz przypraw. Taki imbir najlepiej pasteryzować ok. 15-20 minut. Konserwowany imbir jest gotowy już po 3-4 dniach, ale im dłużej postoi, tym będzie lepszy. Do marynowania najlepiej wykorzystać małe słoiczki, żeby porcję można było wykorzystać „na jeden raz”.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów z imbirem, m.in. herbaty imbirowej z miodem i mandarynką, ryby smażonej z imbirem oraz sałatek z imbirową nutą.