Soczyście zielona, o lekko słodkim smaku, a przede wszystkim – niezwykle aromatyczna. Tak w kilku słowach najlepiej opisać natkę pietruszki. Warto dodawać ją do potraw przez cały rok. Jednak zimą nie jest to tak łatwe jak latem, gdy dostęp do świeżej natki pietruszki mamy codziennie. Jak więc przechowywać natkę pietruszki, aby cieszyła nasze podniebienia o każdej porze roku? Przygotowaliśmy kilka pomysłów, które mogą Wam to ułatwić.
Jak przechowywać natkę pietruszki bezpośrednio po zakupie?
Gałązki pietruszki są bardzo delikatne i szybko reagują na zmianę warunków. Dlatego tak ważny jest sposób ich przechowywania. Najlepszym sposobem na dłuższe zachowanie świeżości natki pietruszki jest przechowywanie jej w chłodnym miejscu. Ponadto warto wyjąć ją z foliowej osłonki, w której leżała na sklepowej półce. Dzięki temu natka nie będzie się „dusić”.
Jak przechowywać natkę pietruszki w słoiku?
Gdy wiemy, że nie zużyjemy natki pietruszki tego samego dnia, warto nie tylko umieścić ją w lodówce, ale także odpowiednio przygotować. Bez tego listki pietruszki już na drugi dzień po zakupie będą lekko oklapłe i zwiędłe. Co zrobić, aby tego uniknąć? Z pomocą przychodzi zwykły szklany słoik.
2 sprawdzone sposoby na przechowywanie natki pietruszki w słoiku:
- Napełnijcie słoik do połowy zimną wodą. Z natki pietruszki zdejmijcie zabezpieczającą gumkę, a następnie dokładnie opłuczcie cały pęczek. Rozłożone gałązki umieśćcie w słoiku. Tak przygotowaną natkę wystarczy wstawić do lodówki, w której zachowa świeżość nawet do tygodnia.
- Przygotujcie duży słoik. Umytą i lekko osuszoną natkę pietruszki włóżcie listkami do dołu, aby łodyżki wystawały lekko ponad obręcz słoika. Aby wilgoć nie uciekała, warto przykryć łodyżki gazą i lekko zebrać gumką recepturką. Ten sposób także zachowa świeżość natki do ok. tygodnia.
Oto jak przechowywać natkę pietruszki, aby na dłużej zachować jej świeżość. Każdy z wymienionych sposobów jest równie skuteczny.
Jak przygotować natkę pietruszki na zimę?
Jeśli pietruszka wspaniale obrodziła, warto zamrozić natkę, aby cieszyć się jej smakiem również zimą. W tym celu nie wystarczy jednak włożyć całego pęczka do zamrażalnika. Jak więc mrozić natkę pietruszki? Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam przygotować natkę pietruszki do zamrożenia:
- Dokładnie opłuczcie natkę pietruszki.
- Rozłóżcie natkę na bawełnianej ścierce do całkowitego wyschnięcia. Od czasu do czasu warto przerzucić łodyżki, aby woda odparowała szybciej.
- Suchą natkę pietruszki trzeba drobno posiekać. Jeśli nie przepadacie za twardszymi łodyżkami, odetnijcie je już na samym początku. Wystarczą same listki.
- Posiekaną natkę wsypcie do plastikowego pudełka. Nie uklepujcie jej! Natka pietruszki wrzucona „na luźno” da się znacznie łatwiej wyjąć z opakowania.
- Szczelnie zamknijcie pudełko i włóżcie je do zamrażarki.
Teraz już wiecie jak zamrozić natkę pietruszki. W zamrażarce może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy!
Różne pomysły na wykorzystanie natki pietruszki
Pietruszka jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do dań. Wykorzystajcie natkę pietruszki, aby przygotować zielone pesto, które następnie możecie podać z makaronem i parmezanem. Doskonałym wyborem obiadowym będzie kebab z indyka faszerowany natką z pietruszki, podane w towarzystwie dipu jogurtowo-czosnkowego. A jeśli szukacie pomysłu na przystawkę, koniecznie spróbujcie jajek faszerowanych pieczarkami i natką pietruszki.
Komentarze (0)