Babeczki kokosowe baranki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

110 gramów

2 sztuki

do dekoracji:

0

0

1 łyżka

krem:

40 gramów

przygotujesz szybciej z:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 1

Krok 2

Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 2

Krok 3

Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 3

Krok 4

Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 4

Krok 5

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 5

Krok 6

Mikserem ubij Kasię z cukrem. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Miksuj, aż składniki się połączą.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 6

Krok 7

Udekoruj babeczki kremem, a następnie połóż małe pianki. Umieść czekoladowe migdały jako główki baranków. Za pomocą roztopionej białej czekolady i wykałaczki namaluj na migdałach oczka.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 7

Krok 8

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Babeczki kokosowe baranki - Krok 8
2

Opinie o przepisie

  • krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    witam ponownie i pytam dlaczego przepisy są niekompletne GDZIE JEST ILOŚĆ KOKOSU????? piszecie SOBIE A MUZOM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    WITAM i pytam ile KASI do ciasta a ile do kremu ????????

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki kokosowe barankiBabeczki kokosowe baranki

Babeczki kokosowe baranki to doskonała alternatywa dla klasycznych muffinek. Będą stanowiły świetną przekąskę w ciągu dnia, ale sprawdzą się również jako poobiedni deser. Przygotuj ciasto, powoli łącząc ze sobą składniki suche i mokre (powinny mieć temperaturę pokojową) – aż do powstania gładkiej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, migdałowy lub aromat kokosowy. Wsyp wiórki kokosowe i jeśli chcesz, także miód, zagotowany wcześniej z mlekiem. Sprawi to, że babeczki będą jeszcze słodsze. Umieść ciasto w papilotkach do 1/3 ich wysokości. Dodaj sodę oczyszczoną – dzięki temu wypiek idealnie wyrośnie. Ewentualnie, dla przełamania smaku, skrop wszystko sokiem z cytryny. Piecz muffinki, aż osiągną złoty kolor. Do przygotowania kremu niezbędna będzie czekolada. Wybierz gorzką albo mleczną, w zależności od tego, jaką lubisz najbardziej. Kiedy babeczki przestygną, stwórz z nich baranki. Najpierw polej je kremem czekoladowym. Następnie ozdób piankami, które stworzą ich grzbiet oraz migdałami w czekoladzie, które będą stanowić oczy baranków. Serwuj babeczki z dżemem malinowym lub truskawkowym. Zainspiruj się tym przepisem.