Mazurek orzechowy

- Krok 1Do miski wsyp mąkę, cukier, śmietanę, mielone orzechy i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem, wyłóż na stół i szybko zagnieć ciasto.
- Krok 2Włóż do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkuj na grubość ok.1/2 cm i wyklej nim dokładnie spód oraz boki natłuszczonej i posypanej mąką formy do tarty.
- Krok 3Ponakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st. C.
- Krok 4Konfiturę rozpuść w rondelku, dodaj 2 łyżki miodu, wsyp orzechy i migdały (kilka odłóż do udekorowania) i stale mieszając gotuj ok. 3 min.
- Krok 5Masę orzechową wyłóż na upieczony spód.
- Krok 6Tak przygotowany mazurek możesz wstawić jeszcze na 10 min. do nagrzanego piekarnika. Udekoruj suszonymi morelami i migdałami.

Mazurek to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Proponowane w przepisie ciasto w wersji orzechowej z pewnością sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Aby go przyrządzić, połącz składniki na ciasto i szybko zagnieć. Następnie odstaw do schłodzenia zawinięte w folię spożywczą. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pamiętaj, że jeśli nakłujesz ciasto widelcem, nie zrobią się na nim uwypuklenia podczas pieczenia. Przygotuj masę orzechową. Dodaj miód, najlepiej gryczany lub spadziowy, dzięki czemu wypiek będzie słodszy. Wsyp też nieco zmielonych orzechów – zdecyduj się na orzechy włoskie lub migdały. Użyj kwaskowatej konfitury, np. śliwkowej lub porzeczkowej. Kiedy ciasto się upiecze, ozdób migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami (użyj tych w całości lub pokrój je w kostkę) oraz paskami zrobionymi z czekolady (mlecznej lub gorzkiej), rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej. Tak przygotowany mazurek orzechowy będzie prawdziwą ozdobą każdego wielkanocnego stołu.