Mazurek orzechowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

49

104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, cukier, śmietanę, mielone orzechy i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem, wyłóż na stół i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Włóż do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkuj na grubość ok.1/2 cm i wyklej nim dokładnie spód oraz boki natłuszczonej i posypanej mąką formy do tarty.

Krok 3

Ponakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st. C.

Krok 4

Konfiturę rozpuść w rondelku, dodaj 2 łyżki miodu, wsyp orzechy i migdały (kilka odłóż do udekorowania) i stale mieszając gotuj ok. 3 min.

Krok 5

Masę orzechową wyłóż na upieczony spód.

Krok 6

Tak przygotowany mazurek możesz wstawić jeszcze na 10 min. do nagrzanego piekarnika. Udekoruj suszonymi morelami i migdałami.

3

Opinie o przepisie

  • Jakub Wiśniewski

    Jakub Wiśniewski, 26.03.2016

    Właśnie go robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski, 26.03.2016

    Gdyby miał 90 % cukru mniej to może,może...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Gwiazdowska

    Wanda Gwiazdowska, 17.03.2016

    Nie przepadam za mazurkami ale ta zrobie , bo musi byc pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek orzechowyMazurek orzechowy

Mazurek to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Proponowane w przepisie ciasto w wersji orzechowej z pewnością sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Aby go przyrządzić, połącz składniki na ciasto i szybko zagnieć. Następnie odstaw do schłodzenia zawinięte w folię spożywczą. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pamiętaj, że jeśli nakłujesz ciasto widelcem, nie zrobią się na nim uwypuklenia podczas pieczenia. Przygotuj masę orzechową. Dodaj miód, najlepiej gryczany lub spadziowy, dzięki czemu wypiek będzie słodszy. Wsyp też nieco zmielonych orzechów – zdecyduj się na orzechy włoskie lub migdały. Użyj kwaskowatej konfitury, np. śliwkowej lub porzeczkowej. Kiedy ciasto się upiecze, ozdób migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami (użyj tych w całości lub pokrój je w kostkę) oraz paskami zrobionymi z czekolady (mlecznej lub gorzkiej), rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej. Tak przygotowany mazurek orzechowy będzie prawdziwą ozdobą każdego wielkanocnego stołu.