Tort

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 szczypta

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

krem:

2 opakowania

800 mililitrów

1.5 opakowania

6 łyżek

1

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, wsypujemy powoli cukier (ciągle miksując), aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Biszkopt pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy na 3 krążki. W trzecim krążku wykrawamy koło o śr. około 10 cm.

Krok 3

KREM: Budynie ugotować w 800 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem na puch, dodając małymi porcjami budyń.

Krok 5

Do 1/3 porcji kremu dodać kakao (krem kakaowy).

Krok 6

Na pierwszym krążku biszkoptu rozłożyć wiśnie i rozsmarować krem waniliowy, następny krążek biszkoptu i na nim wiśnie i krem kakaowy. Na wierzch biszkopt z wyciętym kołem, w którym nalewamy tężejącą niebieską galaretkę.

Krok 7

Całość tortu smarujemy kremem. Boki tortu posypujemy krokantem orzechowym. Na wierzch tortu robimy tzw. trawkę ( krem + barwnik zielony). Tort ozdabiamy jadalnymi kwiatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TortTort

Podstawą udanego tortu jest dobry biszkopt. Najlepiej piec go od razu po przygotowaniu masy na ciasto, w uprzednio nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, aby nie otwierać go w trakcie procesu pieczenia – przyczynić może się to bowiem do opadnięcia ciasta. Dopiero pod sam koniec możesz uchylić na chwilę drzwiczki i sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy biszkopt jest gotowy. Rozpoznasz to po tym, że po wyjęciu będzie ona sucha. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na kilka minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnij go, odetnij ciasto od tortownicy i odwróć na blat wyłożony papierem do pieczenia (zapobiegnie to przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do płyty). Ciasto to najlepiej piec dzień przed przygotowaniem tortu – uzyskasz wówczas pewność, że nie będzie się kruszyć i rozpadać podczas krojenia. Kolejnym etapem jest przekrojenie biszkoptu na 2 lub 3 krążki, w zależności od tego, jak duży tort chcesz przygotować. Najlepiej posłużyć się tu długim nożem i mocną nicią lub żyłką. Najpierw wykonaj płytkie nacięcie dookoła boku ciasta, a następnie włóż w nie nitkę lub żyłkę i, powoli zaciągając pętlę, przetnij ciasto. Tort możesz nasączyć kawą, herbatą albo aromatem zmieszanym z gorącą, przegotowaną wodą. Wypróbuj różnych wariantów.