Tort

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.75 szklanki

1 łyżeczka

6 łyżek

5 sztuk

1 szczypta

0.25 szklanki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

krem:

800 mililitrów

2 opakowania

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, wsypujemy powoli cukier (ciągle miksując), aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Biszkopt pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy na 3 krążki. W trzecim krążku wykrawamy koło o śr. około 10 cm.

Krok 3

KREM: Budynie ugotować w 800 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem na puch, dodając małymi porcjami budyń.

Krok 5

Do 1/3 porcji kremu dodać kakao (krem kakaowy).

Krok 6

Na pierwszym krążku biszkoptu rozłożyć wiśnie i rozsmarować krem waniliowy, następny krążek biszkoptu i na nim wiśnie i krem kakaowy. Na wierzch biszkopt z wyciętym kołem, w którym nalewamy tężejącą niebieską galaretkę.

Krok 7

Całość tortu smarujemy kremem. Boki tortu posypujemy krokantem orzechowym. Na wierzch tortu robimy tzw. trawkę ( krem + barwnik zielony). Tort ozdabiamy jadalnymi kwiatkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TortTort

Podstawą udanego tortu jest dobry biszkopt. Najlepiej piec go od razu po przygotowaniu masy na ciasto, w uprzednio nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, aby nie otwierać go w trakcie procesu pieczenia – przyczynić może się to bowiem do opadnięcia ciasta. Dopiero pod sam koniec możesz uchylić na chwilę drzwiczki i sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy biszkopt jest gotowy. Rozpoznasz to po tym, że po wyjęciu będzie ona sucha. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na kilka minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnij go, odetnij ciasto od tortownicy i odwróć na blat wyłożony papierem do pieczenia (zapobiegnie to przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do płyty). Ciasto to najlepiej piec dzień przed przygotowaniem tortu – uzyskasz wówczas pewność, że nie będzie się kruszyć i rozpadać podczas krojenia. Kolejnym etapem jest przekrojenie biszkoptu na 2 lub 3 krążki, w zależności od tego, jak duży tort chcesz przygotować. Najlepiej posłużyć się tu długim nożem i mocną nicią lub żyłką. Najpierw wykonaj płytkie nacięcie dookoła boku ciasta, a następnie włóż w nie nitkę lub żyłkę i, powoli zaciągając pętlę, przetnij ciasto. Tort możesz nasączyć kawą, herbatą albo aromatem zmieszanym z gorącą, przegotowaną wodą. Wypróbuj różnych wariantów.