Babeczki czekoladowo - orzechowe

- Krok 1Włóż do miski połamaną czekoladę, Kasię i cukier, i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej około 1 minuty na pełnej mocy.
- Krok 2Gdy składniki się rozpuszczą dodaj ciągle mieszając mikserem najpierw jajka, a następnie mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Krok 3Małe metalowe foremki wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej po łyżce przygotowanego ciasta. Foremki z ciastem odłóż do lodówki.
- Krok 4W tym czasie w drugiej misce wymieszaj masło orzechowe, dwa rodzaje cukru, sól, sodę i jajko. Dodaj posiekaną czekoladę. Masę odłóż na 30 minut do lodówki.
- Krok 5Piekarnik nagrzej do 175 st.C.
- Krok 6Foremki z ciastem i masę orzechową wyjmij z lodówki. Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje masy orzechowej i układaj w foremkach na cieście czekoladowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut

Babeczki czekoladowo-orzechowe to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Intensywnie czekoladowe ciasto łączy się z masą przygotowaną na bazie masła orzechowego. Dzięki wskazówkom zawartym w tym przepisie, ich przygotowanie będzie wyjątkowo proste. Na początek do miski włóż połamaną czekoladę, kostkę do pieczenia oraz cukier – podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną mieszankę zmiksuj z jajkami, mąką oraz kakao, a na koniec dodaj jeszcze proszek do pieczenia i sodę. Ciasto jest już gotowe – teraz wystarczy tylko przełożyć je do foremek i odłożyć na chwilę do lodówki. Kiedy będzie się schładzało, przyrządź masę orzechową. Wymieszaj potrzebne składniki i dodaj kawałki posiekanej czekolady, a następnie masę odłóż do lodówki. Ostatnim krokiem jest połączenie ciasta czekoladowego z masą i wstawienie do rozgrzanego piekarnika. Babeczki serwuj niedługo po upieczeniu – dla urozmaicenia smaku możesz posypać je cukrem pudrem lub wyłożyć na nie czekoladową polewę.