Babeczki czekoladowo - orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

77 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto czekoladowe:

150 gramów

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

50 gramów

150 gramów

15 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

masa orzechowa:

250 gramów

80 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do miski połamaną czekoladę, Kasię i cukier, i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej około 1 minuty na pełnej mocy.

Krok 2

Gdy składniki się rozpuszczą dodaj ciągle mieszając mikserem najpierw jajka, a następnie mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 3

Małe metalowe foremki wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej po łyżce przygotowanego ciasta. Foremki z ciastem odłóż do lodówki.

Krok 4

W tym czasie w drugiej misce wymieszaj masło orzechowe, dwa rodzaje cukru, sól, sodę i jajko. Dodaj posiekaną czekoladę. Masę odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 5

Piekarnik nagrzej do 175 st.C.

Krok 6

Foremki z ciastem i masę orzechową wyjmij z lodówki. Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje masy orzechowej i układaj w foremkach na cieście czekoladowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut

1

Opinie o przepisie

  • Wanda Sosnowska

    Wanda Sosnowska, 29.10.2016

    Coś nieudane te babeczki już się zapadły przed zjedzeniem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowo - orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki czekoladowo - orzechoweBabeczki czekoladowo - orzechowe

Babeczki czekoladowo-orzechowe to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Intensywnie czekoladowe ciasto łączy się z masą przygotowaną na bazie masła orzechowego. Dzięki wskazówkom zawartym w tym przepisie, ich przygotowanie będzie wyjątkowo proste. Na początek do miski włóż połamaną czekoladę, kostkę do pieczenia oraz cukier – podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną mieszankę zmiksuj z jajkami, mąką oraz kakao, a na koniec dodaj jeszcze proszek do pieczenia i sodę. Ciasto jest już gotowe – teraz wystarczy tylko przełożyć je do foremek i odłożyć na chwilę do lodówki. Kiedy będzie się schładzało, przyrządź masę orzechową. Wymieszaj potrzebne składniki i dodaj kawałki posiekanej czekolady, a następnie masę odłóż do lodówki. Ostatnim krokiem jest połączenie ciasta czekoladowego z masą i wstawienie do rozgrzanego piekarnika. Babeczki serwuj niedługo po upieczeniu – dla urozmaicenia smaku możesz posypać je cukrem pudrem lub wyłożyć na nie czekoladową polewę.