Wielkanocny Tort Zajączek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

241

185 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

40 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.25 szklanki

krem:

3 sztuki

3 opakowania

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

poncz:

0.25 szklanki

3 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

polewa:

0.5 opakowania

0.75 szklanki

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną, kartoflaną i proszek do pieczenia przesiewamy razem przez sito. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka razem do niskiego garnka, białka po 3 do oddzielnych naczyń.

Krok 2

Do żółtek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, małymi porcjami wlewamy gorącą wodę, a gdy znikną kryształki cukru, wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto mikserem, a następnie dzielimy na połowę.

Krok 3

Trzepaczką ręczną ubijamy na sztywną pianę 3 białka i łyżką delikatnie łączymy ją z połową ciasta.

Krok 4

Wykładamy ciasto na małą tortownicę /średnica około 20 cm/ wyłożoną pergaminem posmarowanym tłuszczem i wkładamy do piekarnika /nagrzanego do temperatury 170-200 stopni. Pieczemy na średnim ogniu około 35 minut.

Krok 5

Ciasto jest upieczone wtedy, gdy "odejdzie" od brzegów tortownicy i ma ładny złoto-brązowy kolor. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzeg ciasta od tortownicy i wykładamy do góry dnem i zdejmujemy pergamin.

Krok 6

Ubijamy pozostałe białka, łączymy z drugą połową ciasta i pieczemy drugi tort. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy każdy z tortów na trzy krążki.

Krok 7

Przygotowujemy poncz i kończymy robić krem.

Krok 8

W czasie pieczenia tortów gotujemy masę jajeczną, czyli półprodukt kremu.

Krok 9

Robimy to w następujący sposób : jaja, cukier roztrzepujemy mikserem w garnku o grubym dnie, wlewamy gorące mleko i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia.

Krok 10

Zimną masę jajową dodajemy po łyżce do dobrze utartej Kasi. Miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Do kremu dodajemy wybrany przez nas "smak", np. cytrynowy, kakao, kawę.

Krok 11

Przy pomocy łyżki zwilżamy każdy krążek ponczem prowadząc łyżkę od środka tortu do brzegu ruchem spirali. Przekładamy każdy z tortów kremem pozostawiając około 8 łyżek kremu.

Krok 12

Jeden tort pozostawiamy w całości, z drugiego robimy uszy i kokardę zająca, przekrawając go ostrym nożem w sposób prezentowany na rysunku.

Krok 13

Łączymy wszystkie części, formując na półmisku głowę zająca. Przy pomocy płaskiego pędzla, całość dokładnie "malujemy" polewą kakaową. Z papieru śniadaniowego robimy "tutkę" i napełniamy ją pozostawionym kremem.

Krok 14

Zapałką rysujemy oczy, nos zająca, następnie naciskając "tutkę" z kremem, nakładamy na zarysy-linie z kremu. Falistymi liniami z kremu, przy pomocy "tutki" dekorujemy kokardę.

Krok 15

Z obranych migdałów robimy źrenice i zęby, obsypujemy uszy kokosem i tort gotów w całej krasie.

Krok 16

Uwagi: Chociaż tort jest lekko wypukły, nie należy ścinać wierzchu. Jeżeli przekładamy tort kremem ciemnym, należy pozostawić ok. 8 łyżek kremu białego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny Tort Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej