Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pęczotto ze szpinakiem

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

14

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

600 gramów

560 gramów

8 sztuk

400 gramów

200 gramów

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie.

Pęczotto ze szpinakiem   - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem na Rama smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek, dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, dusząc całość przez kilka minut. Następnie dodaj odcedzoną kukurydzę i podduś całość jeszcze kilka minut.

Pęczotto ze szpinakiem   - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojone kawałki pomidorków suszonych, jogurt naturalny, rozdrobnione kawałki sera feta i posyp mieszanką sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami.

Pęczotto ze szpinakiem   - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną kaszę i całość wymieszaj.

Pęczotto ze szpinakiem   - Krok 4
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, niacyny.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pęczotto ze szpinakiem  Pęczotto ze szpinakiem

Pęczotto ze szpinakiem to doskonałe rozwiązanie na smaczny obiad. Danie przyrządzone na bazie kaszy pęczak jest nie tylko pyszne, ale także bardzo pożywne. Do tego wyśmienicie komponuje się z różnorodnymi warzywami.

Dla kogo? Warzywne pęczotto to znakomity posiłek dla całej rodziny. Dodatkowo zrobisz go w bardzo prosty i szybki sposób. Gwarantujemy, że ten przepis już na stałe zagości w Twoim domowym menu. Potrawa szczególnie przypadnie do gustu fanom dań bezmięsnych.

Na zdrowie! Warzywa oraz kasze stanowią istotny element naszego jadłospisu. Według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ to właśnie te produkty są szczególnie ważne dla naszego organizmu. Pęczotto ze szpinakiem uzupełnia zasoby wartościowych witamin i składników mineralnych. Posiłek jest m.in. źródłem wapnia (742 mg, czyli 93% RWS) zawartego w szpinaku tak potrzebnego do utrzymania mocnych i zdrowych kości oraz zębów.

Czy wiesz, że? Nazwa „pęczotto” wywodzi się od podstawowego składnika dania, czyli kaszy jęczmiennej pęczak. Identyczne zasady nazewnictwa obowiązują powszechnie dla potraw, w których główne skrzypce gra ryż (risotto), kasza (kaszotto), albo gdy chcemy zwrócić uwagę na konkretny jej gatunek, np. gryczotto – kasza gryczana, czy jaglotto - z kaszy jaglanej.