
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Groszek podsmaż na rozgrzanym maśle.

Krok 2
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i mieszamy z żółtkami i mąką.

Krok 3
Przypraw do smaku.

Krok 4
Powstałą masę wylej na patelnię i smaż na złoto z obu stron. Posyp posiekaną pietruszką.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Omlet z zielonym groszkiem
Pora na: Śniadanie.
Szukacie pomysłu na urozmaicenie menu śniadaniowego? Jeśli tak, skorzystajcie z naszej propozycji, którą jest omlet z zielonym groszkiem. Wiele osób zapewne odpowie, że rano trudno znaleźć, choć chwilę na przygotowanie potraw, szczególnie smażonych. Omlet jednak nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czasowego. Wystarczy kilkanaście minut, aby danie pojawiło się na waszym talerzu, zachwycając nowoczesną i oryginalną kompozycją smakową. Do jego przygotowania wykorzystajcie mrożony groszek zielony, dzięki czemu omlet z łatwością przygotujecie również w sezonie zimowym.
Dla kogo?
Omlet z zielonym groszkiem to doskonałe uzupełnienie menu osób aktywnych, stosujących dietę wysokobiałkową.
Wiesz, co jesz!
Omlet dostarczy wam 350 kcal energii, 6,7 g błonnika oraz 22,5 g białka.
Czy wiesz, że?
Odmianą groszku zielonego jest groszek cukrowy, pochodzący z Chin. Cechuje się wyraźną słodyczą, dlatego też często stosowany jest do potraw orientalnych, łączących w sobie różnorodne smaki. Warzywo to spotkacie również w Polsce, gdzie jest powszechnie uprawiane.