Przepisy na Dietę 1500 kcal wysokobiałkową | Przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Dzień 1

śniadanie
Jajko pieczone w awokado
ratingratingratingratingrating

1

Pora na: Śniadanie.

Awokado, znane głównie z kuchni meksykańskiej, w której jest podstawowym składnikiem pysznego guacamole, to do...
drugie śniadanie
Twarogowy koktajl z malin
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Drugie śniadanie.

Posiłki wcale nie muszą być monotonne, o czym łatwo się przekonacie, próbując koktajlu twarogowego. Odp...
podwieczorek
Burak z twarogiem kozim
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Podwieczorek.

W Polsce burak kojarzony jest najczęściej z tradycyjnym barszczem czerwonym. Ostatnio jednak wkroczył równi...
obiad
Zupa z soczewicy czerwonej
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Obiad.

Jeśli zupy w waszym codziennym jadłospisie zajmują jedno z kluczowych miejsc, nie inaczej powinno być w diecie. Na...
kolacja
Sałatka ze szpinakiem i szynką
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Kolację.

Posiłek wieńczący dzień powinien być , a jednocześnie skutecznie sycić apetyt, by powstrzymać nas przed sięganie...

Dzień 2

śniadanie
Owsianka z serkiem wiejskim
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Śniadanie.

Owsianka, po wielu latach wróciła z tryumfem na polskie stoły. Jej właściwości docenia każdy, kto lubi i jedno...
drugie śniadanie
Smootie ze szpinaku
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Drugie śniadanie.

Smoothie zachwyca aksamitną konsystencją i głębokim smakiem warzywnym i owocowym. Dlaczego nie wykorzys...
obiad
Zupa krem szpinakowo-brokułowy
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Obiad.

Można pomyśleć, że obiad składający się jedynie z zupy, będzie niepełny. Przyzwyczajeni jesteśmy przecież do dwuda...
podwieczorek
Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Podwieczorek.

Podwieczorek w codziennym menu często jest zaniedbywany. Jemy obiad, robiąc kilkugodzinną przerwę, aż do ko...
kolacja
Sałatka z wędzonym tofu
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Kolację.

Sałatka to zawsze doskonały pomysł na pyszną kolację. Decyduje o tym przede wszystkim optymalnie dobrany zestaw ...

Dzień 3

śniadanie
Soczewica na słodko
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Śniadanie.

Nawet podczas diety nie trzeba rezygnować ze słodkich posiłków. Jeśli macie więc ochotę na pyszne śniadanie z ...
drugie śniadanie
Muffinki jajeczne z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Drugie śniadanie.

Najczęściej na drugie śniadanie przygotowujemy kanapkę lub sałatkę. Warto jednak urozmaicić menu o potr...
kolacja
Pieczony łosoś na spaghetti z cukinii
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Obiad.

Obiadowe menu nie może istnieć bez dań rybnych, które pomagają nie tylko urozmaicić posiłki, ale przede wszystkim ...
podwieczorek
Sałatka z wędzoną makrelą
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Podwieczorek.

Sałatka jest doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Łącząc dowolne składniki, mo...
obiad
Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem
ratingratingratingratingrating

(-)

Pora na: Kolację.

Kolacja warzywna to idealny pomysł na menu. Wystarczy połączyć kilka ulubionych składników, odpowiednio je dopra...

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej