Przepisy na Dietę 1500 kcal wysokobiałkową | Przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Dzień 1

śniadanie
Jajko pieczone w awokado
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. ...
drugie śniadanie
Twarogowy koktajl z malin
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję dolej wody.
podwieczorek
Burak z twarogiem kozim
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Buraka umyj, obierz oraz potnij na bardzo cienkie plasterki. 2. Skrop octem balsamicznym i posyp tymiankiem. 3. Ułóż plastry buraka na t...
obiad
Zupa z soczewicy czerwonej
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Soczewicę wsyp do garnka z wrzącą wodą (400 ml) gotuj ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj kostkę i gotuj jeszcze 5 minut. 2. Cebul...
kolacja
Sałatka ze szpinakiem i szynką
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Szpinak umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w kostkę. 2. Szynkę pokroić na paski. 3. Zieleninę pokroić. 4. Dodać ocet balsamiczny i przyp...

Dzień 2

śniadanie
Owsianka z serkiem wiejskim
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Płatki wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Zalej ½ szklaną wrzącej wody, przykryj i odstaw na noc. 2. Rano podgrzej owsiankę, dodając odro...
drugie śniadanie
Smootie ze szpinaku
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Wszystko zmiksuj w blenderze. 2. W razie potrzeby dolej więcej wody, aby uzyskać bardziej płynną
obiad
Zupa krem szpinakowo-brokułowy
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Do bulionu warzywnego, dodaj brokuły oraz szpinak, udko i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 2. Wyciągnij i obierz udko ze skóry. 3. Dodaj...
podwieczorek
Szynka Parmeńska ze szparagami i przyprawą Harrisa
ratingratingratingratingrating

(-)

1. W garnku ugotuj wodę. Od szparagów odłam łykowata końcówkę i ugotuj do miękkości. 2. Ugotowane szparagi posyp przyprawą Harrisa i owiń s...
kolacja
Sałatka z wędzonym tofu
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Tofu naturalnego kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z przyprawami. 2. Sałatę myjemy i szatkujemy. Pomidorki przekrajamy na pół...

Dzień 3

śniadanie
Soczewica na słodko
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 7-9 minut. 2. Odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miseczki. 3. Zalej kefirem, d...
drugie śniadanie
Muffinki jajeczne z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Oliwki przekrój na pół. 2. Jajka wbij do miseczki, dodaj przyprawy i roztrzep widelcem. 3. Do foremek n...
kolacja
Pieczony łosoś na spaghetti z cukinii
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Łososia opłukaj, osusz i wymieszaj ze składnikami marynaty, odłóż na 2 godziny do zamarynowania. 2. Ułóż na naczyniu żaroodpornym i włóż ...
podwieczorek
Sałatka z wędzoną makrelą
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Paprykę i kiszonego ogórka pokrój w kostkę. 2. Do miski wrzuć roszponkę oraz warzywa i obraną makrelę. 3. Dodaj przyprawy. Wszystko dokła...
obiad
Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem
ratingratingratingratingrating

(-)

1. Ugotuj ziarna amarantusa. 2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Brukselki przekrój na połówki, połóż na blaszce oraz skrop olejem z pestek...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej