Świąteczny sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

7.5 dekagrama

7.5 dekagrama

1 sztuka

1 łyżka

masa serowa:

1 kilogram

5 sztuk

1 szklanka

1.5 opakowania

0.5 litra

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać.

Krok 2

Podczas ubijania żółtek z cukrem dodawać stopniowo ser przemielony i śmietanę wymieszaną z budyniem.

Krok 3

Skórkę z pomarańczy sparzyć i pokroić w malutką kratkę.

Krok 4

Dodać do masy.

Krok 5

Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Krok 6

1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą część rozwałkować na blachę.

Krok 7

Na surowe ciasto nakładamy masę serową i pozostałą część kruszymy na masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny sernikŚwiąteczny sernik

Puszysty sernik, którego głównym składnikiem jest twaróg, doskonale nadaje się na świąteczny stół. Aby go przygotować, ubij żółtka z cukrem na niskich obrotach miksera, stopniowo dodając trzykrotnie przemielony w maszynce do mielenia tłusty ser – dzięki temu będzie miękki i delikatny. Do masy dodaj uprzednio sparzoną i startą skórkę pomarańczy (jeśli wolisz pokrój ją w kostkę). Sekretem puszystego sernika jest ubicie puszystej piany z białek i bardzo delikatne połączenie z resztą składników. Dodaj kakao i aromat pomarańczowy, co nada wypiekowi intensywnego smaku. Ewentualnie wsyp trochę rodzynek. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj jedną z nich. Na ciasto połóż masę serową, a drugą część zetrzyj na wierzch, najlepiej na tarce o dużych otworach. Sernik możesz przygotować również w wersji bez pieczenia, zastępując klasyczne ciasto herbatnikami. Kiedy wypiek już ostygnie, polej go polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Udekoruj listkami świeżej mięty i niewielką ilością bitej śmietany. Przechowuj w lodówce.