
Składniki
0.5 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
60 gramów
sałatka z pora i marchewki:
1 sztuka
40 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Połowę jabłka obierz i posiekaj na małe kawałeczki.

Krok 2
Śledzia wymocz w wodzie z nadmiaru soli.

Krok 3
Filety pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę cebulą i jabłkiem. Składniki skrop sokiem z cytryny, dodaj jogurt naturalny i musztardę francuską. Wymieszać zawartość miski.

Krok 4
Przygotuj sałatkę: Marchewkę zetrzyj na tarce. Pora drobno posiekaj i sparz gorącą wodą. Wymieszaj i dodaj sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Śledzia podaj w towarzystwie kaszy oraz surówki.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Pieprz cytrynowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską
Pora na: Obiad.
Trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez śledzi. Towarzyszą nam od zawsze, stanowiąc obowiązkowe danie świąteczne i imprezowe. Jak więc przygotować smaczne śledzie? Skorzystajcie z naszej propozycji na obiad w rybnym stylu. Serwujemy tradycyjne śledzie, z jabłkiem i musztardą francuską, w których – zamiast śmietany i majonezu – pojawia się jogurt grecki. To jednak nie koniec! Do śledzia przygotujcie aromatyczną sałatkę z pora i marchewki, która doskonale komponuje się z rybą.
Dla kogo?
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską przypadną do gustu osobom stosującym wysokobiałkową dietę, którzy szukają urozmaicenia codziennego menu o tradycyjne polskie dania, ale w wydaniu light.
Wiesz, co jesz!
Śledzie według naszego przepisu to 461,9 kcal, 6,6 g błonnika oraz 27,3 g białka.
Czy wiesz, że?
Śledzie spotkacie w kuchniach niemal całego świata, a szczególną popularnością cieszą się w Europie. Jedną z ciekawszych potraw jest Surströmming, czyli sfermentowany śledź bałtycki, sprzedawany w puszkach. Szwedzki przysmak nie może być jednak otwierany w zamkniętych pomieszczeniach, z uwagi na wydzielający się fetor.