
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżeczka
1.5 sztuki
45 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Cieciorkę odsącz i dokładnie opłucz na durszlaku. Przełóż do miski.

Krok 2
Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do ciecierzycy. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 3
Ciecierzycę zblenduj razem z żółtkami na gładką masę. Dodaj wanilię, proszek do pieczenia, imbir oraz ksylitol. Wszystko wymieszaj.

Krok 4
Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe.

Krok 5
Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez ~40min


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasto kokosowe z ciecierzycy
Pora na: Podwieczorek.
Jaki posiłek wyjątkowo smakuje po obiedzie, ale przed kolacją? Oczywiście ciasto. Nie zapominając o diecie, przygotowaliśmy dla was przepis na ciasto kokosowe z ciecierzycy. Nie znajdziecie w nim tradycyjnego cukru, ale ksylitol, a zamiast mąki, pojawi się cieciorka. Można więc z czystym sumieniem przygotować podwieczorek na słodko, nie martwiąc się o nadmiar kalorii. Cieciorka, mimo że kojarzona jest z daniami wytrawnymi, jest także doskonałym dodatkiem, a raczej bazą, do wypieków. Przekonajcie się o jej uniwersalnych właściwościach, przygotowując ciasto według naszej receptury.
Dla kogo?
Ciasto kokosowe z ciecierzycy przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Jest idealnym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej.
Wiesz, co jesz!
Podwieczorek według naszego przepisu to 137,3 kcal, 3,7 g błonnika oraz 4,6 g białka.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest rośliną spotykaną wyłącznie w uprawie. Stosowana jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, w różnych postaciach. Jedną z nich jest pasta kanapkowa, przygotowywana z nasion ciecierzycy rozcieranych z oliwą.