Ciasto kokosowe z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kokosowe z ciecierzycy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1.5 sztuki

45 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cieciorkę odsącz i dokładnie opłucz na durszlaku. Przełóż do miski.

Ciasto kokosowe z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do ciecierzycy. Białka ubij na sztywną pianę.

Ciasto kokosowe z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę zblenduj razem z żółtkami na gładką masę. Dodaj wanilię, proszek do pieczenia, imbir oraz ksylitol. Wszystko wymieszaj.

Ciasto kokosowe z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe.

Ciasto kokosowe z ciecierzycy - Krok 4

Krok 5

Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez ~40min

Ciasto kokosowe z ciecierzycy - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kokosowe z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosowe z ciecierzycyCiasto kokosowe z ciecierzycy

Pora na: Podwieczorek.

Jaki posiłek wyjątkowo smakuje po obiedzie, ale przed kolacją? Oczywiście ciasto. Nie zapominając o diecie, przygotowaliśmy dla was przepis na ciasto kokosowe z ciecierzycy. Nie znajdziecie w nim tradycyjnego cukru, ale ksylitol, a zamiast mąki, pojawi się cieciorka. Można więc z czystym sumieniem przygotować podwieczorek na słodko, nie martwiąc się o nadmiar kalorii. Cieciorka, mimo że kojarzona jest z daniami wytrawnymi, jest także doskonałym dodatkiem, a raczej bazą, do wypieków. Przekonajcie się o jej uniwersalnych właściwościach, przygotowując ciasto według naszej receptury.

Dla kogo?

Ciasto kokosowe z ciecierzycy przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Jest idealnym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej.

Wiesz, co jesz!

Podwieczorek według naszego przepisu to 137,3 kcal, 3,7 g błonnika oraz 4,6 g białka.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca jest rośliną spotykaną wyłącznie w uprawie. Stosowana jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, w różnych postaciach. Jedną z nich jest pasta kanapkowa, przygotowywana z nasion ciecierzycy rozcieranych z oliwą.