
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżka
1.5 szklanki
1 łyżka
masa ajerkoniakowa:
0.5 litra
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Krok 2
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Krok 3
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Krok 4
Ciasto wlać do małej prostokątnej blaszki oraz do dwóch jednakowych miseczek.
Krok 5
Piec ok 30 - 40 min. w temp. ok. 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
Krok 6
Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 7
Masa ajerkoniakowa - bitą śmietanę 36% (0,5l) ubiłam z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, pod koniec dodałam 3-4 łyżki ajerkoniaku.
Krok 8
Nożem "robię" kształty kobiecego biustu (kawałki ciasta odkładam na bok, kruszę).
Krok 9
Ciasto przekładam kremem, które później obsypuję kruszonym ciastem. I ozdabiam, korale robię z groszków, wisiorek z ciastka, sutki - kinder schoco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej