Walentynkowy torcik ajerkoniakowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Walentynkowy torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżka

1.5 szklanki

1 łyżka

masa ajerkoniakowa:

0.5 litra

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.

Krok 2

Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.

Krok 3

Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto wlać do małej prostokątnej blaszki oraz do dwóch jednakowych miseczek.

Krok 5

Piec ok 30 - 40 min. w temp. ok. 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).

Krok 6

Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na pół.

Krok 7

Masa ajerkoniakowa - bitą śmietanę 36% (0,5l) ubiłam z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, pod koniec dodałam 3-4 łyżki ajerkoniaku.

Krok 8

Nożem "robię" kształty kobiecego biustu (kawałki ciasta odkładam na bok, kruszę).

Krok 9

Ciasto przekładam kremem, które później obsypuję kruszonym ciastem. I ozdabiam, korale robię z groszków, wisiorek z ciastka, sutki - kinder schoco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej