Dla zdrowia!

Co znajdziemy w aronii? Z pewnością solidną dawkę witaminy C, której zadanie nie kończy się na dbaniu o nasz układ odpornościowy. Bierze udział w produkcji kolagenu, kluczowego dla zdrowych kości, dziąseł i skóry. Witaminy B2, B3 i B9 pomagają w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Z kolei witamina E jest ważnym elementem, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym. Substancje, które zdołały zmieścić się w niewielkich owocach aronii, korzystnie wpływają na wzmocnienie i uelastycznienie naczyń krwionośnych.
powrót do góryZainspiruj się!

Niewielki rozmiar, ale wszechstronne zastosowanie. Oto co można w skrócie powiedzieć na temat owoców aronii. Najlepiej przekonać się o tym we własnej kuchni. Tak naprawdę aronia może nam towarzyszyć przy każdym posiłku. W trakcie śniadania złożonego z jajka na miękko, kanapki z szynką z indyka i pomidora ze szczypiorkiem sok z czarnej porzeczki warto zamienić na aroniowy. Przez sam wygląd napoju w kolorze głębokiej czerwieni możemy spodziewać się idealnego zwieńczenia najważniejszego posiłku dnia. Przy tak dobrej passie zyskamy pewność, że obiad uda nam się jak nigdy. Postawmy na odrobinę elegancji z przepisem na duszoną cielęcinę z sosem na bazie kuzynki jarzębiny. Przecież nie zawsze musimy kierować się instrukcją z przepisu krok po kroku. Zwłaszcza gdy chcemy sprawić niespodziankę naszym kubkom smakowym. Dla niektórych z nas aronia może być nowością w kuchni, lecz nie bójmy się wymieszać jej w crumble z owocami ze słodkimi malinami i morelami. Można nie dowierzać, ile różnych smaków mieści się w jednym kęsie. Kto nie skusi się na orzeźwiający deser w upalny dzień? Przepis na lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym zachwyca prostotą wykonania oraz apetyczną prezencją, szczególnie gdy w sosie znajdzie się miejsce dla aronii. Jej kwaśny posmak w tym wypadku będzie tylko dodatkowym atutem. Zbliża się pora podwieczorku? Czas na smoothie z owoców leśnych z biszkopcikami wrocławskimi. Do zrobienia w 5 minut, ale delektować się nim zamierzamy znacznie dłużej. Po słodkich przygodach kolacja w wytrawnym stylu będzie smakować najlepiej. Zwykle, myśląc o połączeniu mięsa z owocami przychodzi nam do głów żurawina… Tym razem w przepisie na pasztet domowy z indyka kluczową rolę odegra aronia. Takie pyszne zawirowania najbardziej przypadają nam do gustu.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Podobieństwo aronii do jarzębiny nie jest przypadkowe. Rośliny należą do tej samej rodziny.
- Ojczyzną aronii jest Ameryka Północna. Do Europy sprowadził ją Iwan Miczurin – rosyjski hodowca i sadownik. Głównie zajmował się on możliwościami krzyżowania różnych gatunków roślin. Nie próżnował! W swojej karierze wyhodował ponad 300 odmian drzew i krzewów owocowych.
- Aronia nie ma szczególnych wymagań co do gleby i klimatu, w którym wzrasta. Bardzo łatwo zaklimatyzowała się nad Wisłą. Polska staje się jej wpływowym eksporterem, zwłaszcza na terenie Niemiec.
- Ze smakiem bywa różnie, ale nie można aronii odmówić charakterystycznego wyglądu. Coraz częściej jest uprawiania w ogrodach i na działkach jako roślina ozdobna. Największe wrażenie robi jesienią – jej liście przybierają efektowną pomarańczową i czerwoną barwę.
- Sok z aronii wykorzystywany jest jako naturalny barwnik spożywczy. Zwykle używa się go do nadania koloru napojom i jogurtom.
Z czym to się je?

Aronia, potocznie nazywana czarną jarzębiną, najbardziej smakuje dociekliwym smakoszom. Powszechnie wiadomo, że owoce najlepiej zajadać na surowo, bez dodatkowej obróbki… Aronia jest wyjątkiem od tej reguły. Potrzeba odrobiny cierpliwości i pomysłowości, by się do niej przekonać. Dzięki połączeniu ze słodkimi owocami, otrzymamy wyśmienity koktajl z aronii. W towarzystwie bananów, truskawek albo suszonych daktyli zamieni się w deser. Innym patentem na złagodzenie jej cierpkiego posmaku jest mrożenie. Wystarczy 48 godzin w zamrażalniku, by stała się bardziej przystępna. Podobnie zadziała suszenie owoców. To wszystko, co trzeba zrobić, by przygotować idealną bazę do naparu lub herbaty z aronii. Z aronią można eksperymentować na różne sposoby, ale w pierwszej kolejności warto zapoznać się z recepturą na aroniowy sok o pięknym, intensywnym kolorze. W trakcie przyrządzania aroniowych dżemów i konfitur owoce zyskują na upragnionej słodyczy. W tej formie przypadnie do gustu nie tylko wytrawnym koneserom. Dodatek cukru umiejętnie równoważy specyficzny, kwaśny smak. Gdy przychodzi czas na urozmaicenie, odpowiedź jest jedna – galaretka z aronii z mnóstwem zastosowań. Można dodawać ją do herbaty, zagryzać z ulubionym pieczywem albo wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Połączenie owoców i mięsa okaże się bardzo wykwintną propozycją, idealną na specjalne okazje. Aronia z powodzeniem zastąpi dobrze znane czarne i czerwone porzeczki oraz żurawinę. Dodatek pieprzu i imbiru mile widziany! Będzie ciekawym i smakowitym uzupełnieniem tartego chrzanu. Nie rezygnujmy z czarnej jarzębiny także w porze deseru. Jej kwaśny smak doskonale współgra ze słodkimi masami budyniowymi – z aronią nie trzeba się obawiać, że wypiek będzie mdły.
powrót do góry
Komentarze (0)