Co zrobić z liści kalafiora? Jak je wykorzystać?
Ciekawi was, co zrobić z liści kalafiora, żeby się nie zmarnowały? Macie dorodnego kalafiora z pięknymi liśćmi i chcecie pomysłowo wykorzystać go w kuchni? Sprawdźcie nasze pomysły.
Co można zrobić z liści kalafiora?
Nie każdy wie, że liście kalafiora są jadalne i nie ustępują w smaku kalafiorowej róży. Jak wykorzystać liście kalafiora? Z liści kalafiora możecie przygotować surówki lub dania jednogarnkowe. Z powodzeniem możecie użyć ich do przygotowania zielonego smoothie z jarmużem, rukolą i sałatą, ale też upiec i dodać do pasztetu. Surowe liście kalafiora możecie wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej, dodać jabłko, natkę pietruszki lub sok z marchwi i banana – powstaną wspaniałe koktajle. Kalafiorowe liście są też nieodłącznym składnikiem pieczonego kalafiora z curry i warzywami.
Co zrobić z liści kalafiora na obiad? Możecie wykorzystać je jako składnik zupy jarzynowej lub posiekać i dodać do zupy z młodej kapusty. Liście kalafiora sprawdzą się też w indyjskim curry z kalafiora. Kalafior wraz z liśćmi może być użyty do zupy kalafiorowej ze śmietaną i w przepisie na zapiekanego kalafiora.
Co z liści kalafiora? Dekoracje potraw
Kalafior z powodzeniem przyda się też do dekoracji surówek i innych potraw. Możecie nimi wyłożyć półmisek przeznaczony do serwowania wędlin lub mięs, użyć go do dekoracji sałatki lub uprażyć w piekarniku i podać jak chipsy. Liście kalafiora pasują też do sałatek – mają nieco ostry smak, więc nie wymagają tak dużego dodatku przypraw. Na liściach kalafiora możecie podać sałatkę z brokułów oraz pieczone ryby.
Komentarze (0)