Dla zdrowia!

O zaletach czereśni można by mówić bez końca. 100 g owoców to około 50 kcal. Co więcej, te małe kuleczki w ok. 80% składają się z wody, a niewielka ilość sacharozy sprawia, że mogą ją spożywać nawet cukrzycy. Wydaje się, że po tej niekończącej się liście komplementów, czereśnie oblały się już lekkim rumieńcem! To jednak nie koniec! Garść czerwonych „pralinek” dziennie to także naturalny suplement diety. Witamina C zawarta w czereśniach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera produkcję kolagenu w celu zapewnienia właściwej kondycji skóry. Słodkie, tanie, pyszne, a przede wszystkim zdrowe – sięgnij po czereśnie i zafunduj sobie prawdziwie owocową ucztę!
powrót do góryZainspiruj się!

Ze względu na swój oryginalny, słodko-kwaśny smak, czereśnia może być dodatkiem do wielu potraw. Najczęściej stosuje się ją jako element deserów czy ciast. Jeśli za 30 minut spodziewasz się gości, a jeszcze nie masz pomysłu czym ich przywitać, mamy coś dla Ciebie! Pyszny, puszysty placek z czereśniami posypany płatkami migdałowymi. A to wszystko w zaledwie pół godziny! Alternatywnie możesz przygotować bułeczki z czereśniami. Doskonale sprawdzą się także jako przekąska do szkoły czy pracy, a nawet w formie śniadania na słodko. Ten drożdżowy wypiek zachwyca swoją uniwersalnością, smakiem i prostotą w jednym! Chcesz poczuć atmosferę rodem z paryskiej kawiarni? Weź do ręki modowy żurnal, zaparz filiżankę kawy i przygotuj clafoutis z czereśniami! Ten mleczno-jajeczny wypiek nie ma sobie równych! Z dodatkiem ekstraktu waniliowego lub migdałowego, pobudzi Twoje kubki smakowe. A dla prawdziwych łasuchów – sernik z czereśniami! Uwaga, ten smak uzależnia już po pierwszym kawałku! Ponadto, tego typu owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek do letnich sałatek. Dzięki temu przygotowane danie nabierze lekkości i świeżości. Czereśnie pasują także do różnego rodzaju mięs, dodając im nieco słodyczy i finezji. Jeśli jesteś wielbicielem kuchni orientalnej, wychodzimy Ci naprzeciw! Chińska sałatka z indyka w połączeniu z dojrzałymi owocami to prawdziwa uczta smaków! Zainspiruj się podanymi przepisami, wykorzystaj sezon na czereśnie w pełni i stwórz dania, które dodadzą Ci energii na lato! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Z jednego drzewa czereśni można uzbierać aż 300 kg owoców. Brzmi imponująco, prawda? Widok uginających się gałęzi pod ciężarem dojrzałych, słodkich kulek ucieszy każdego łasucha! Dobra wiadomość! Tego typu roślina nadaje się do sadzenia w przydomowym ogródku. Co więcej, w okresie kwitnienia, drzewko owocowe wypuszcza białe lub jasnoróżowe kwiaty, które świetnie sprawdzą się w funkcji ozdobnej.
- Nazwa owocu pochodzi od starożytnego miasta Cerasus, znajdującego się na terenach dzisiejszej Turcji. To właśnie w tym zakątku świata uzyskano pierwsze okazy tej rośliny.
- Największe drzewo czereśniowe w Polsce rośnie w miejscowości Myscowa (województwo podkarpackie) i mierzy 22 metry wysokości!
- Czereśnia nazywana jest inaczej trześnią i ptasią wiśnią. Grono jej miłośników wciąż się poszerza – to prawdziwy przysmak również wśród ptactwa! Tej słodyczy nie oprze się nawet filigranowy wróbelek!
- Czas na domowe SPA! Ze świeżych owoców czereśni można przygotować maseczkę do twarzy. Z dodatkiem białka kurzego świetnie sprawdzi się jako remedium w walce ze skórą przetłuszczającą się. Sięgnij po to, co dała natura!
- Złote rady! Aby uniknąć problemów trawiennych, czereśni nie powinno się spożywać przed ciężkostrawnym posiłkiem np. mięsem. Co więcej, owoców nie należy przepijać wodą ani mlekiem – dzięki temu unikniesz tzw. „rewolucji żołądkowej”!
Jak się za to zabrać?

Sezon na czereśnie jest stosunkowo krótki – trwa niespełna dwa miesiące. Aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zaopatrz się w nadprogramowe kilogramy owoców i kilka pokaźnych słoików! Choć przetwory z czereśni nie są tak popularne, nic nie stoi na przeszkodzie, by promować je, chociażby wśród swojej rodziny czy znajomych. Jedno jest pewne – czereśnia rozprawi się z niejedną jesienną czy zimową chandrą! Dżem, konfitura, a może frużelina? Ten owoc daje całe pole do popisu! Świetnie sprawdzi się także w formie płynnej – np. kompotu, a także jako rozgrzewająca nalewka! Nie daj się namawiać! Już dziś udaj się na zakupy, wydryluj owoce i stwórz z ich udziałem swoją domową spiżarnię! Podróż do smaków dzieciństwa gwarantowana!
powrót do góryZ czym to się je?

Ich niepowtarzalny smak oraz wygląd urozmaici każdą potrawę. Czereśnie sprawdzą się idealnie zarówno w wersji solo – jako forma zdrowej przekąski, a także jako dodatek do mięs, sałatek czy deserów. Tego typu owoce można poddać niemal każdej obróbce termicznej. Pamiętajmy jednak, że kupione przez nas czereśnie nie powinny być uszkodzone ani przebarwione – przyśpiesza to procesy gnilne pozostałej części. Sięgajmy tylko po dojrzałe, jędrne owoce! Niemyte możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem na dłużej, umieszczone w zamrażalce, przetrwają niemal prawie cały rok. Czereśniowy zawrót głowy? Nie inaczej! Wykorzystaj w pełni sezon na te owoce i poczuj tę słodycz!
powrót do góry
Komentarze (0)