Zainspiruj się!
Barbados to jedna z najbardziej słonecznych wysp na Karaibach. Nic dziwnego, że grejpfrut do perfekcji opanował sztukę orzeźwiania wszystkich zmęczonych upałem. Dorastanie w tak gorącym rejonie sprawiło, że stał się specem również od rozgrzewania! Sami decydujemy, czy słodką zieloną herbatę z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową przygotujemy na zimno, czy na ciepło. Niezależnie od temperatury najlepiej smakuje w czasie podwieczorku, w którym udział bierze wegański zielony torcik z cytrusami. Na stole dawno nie było tak kolorowo! Nawet przepis na schabowego z cytrusami zacznie dopominać się o swoją porcję barwnych owoców! Soczysty element w tym klasycznym daniu wydaje się profanacją? Spokojnie, zasmakuje najbardziej zatwardziałym tradycjonalistom. Goście z pewnością poproszą nas o przepis na sałatkę z wołowiną, która może być zarówno lżejszym obiadem, jak i konkretniejszą kolacją. Przepis na owocowo-ziołową sałatkę serową to najlepszy (i najsmaczniejszy!) dowód na to, że smaki z zupełnie różnych bajek tworzą całość, o jakiej nam się nie śniło!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Zauważono, że grejpfruty, rosnąc na drzewach, układają się w grona. Stąd pochodzi określenie, którego dziś używamy oficjalnie – grejpfrut to połączenie angielskiego słowa grape (grono) oraz fruit (owoc).
- Grejpfrutowe drzewa osiągają wysokość około 15 m. Wiele można o nich powiedzieć, ale najważniejsze jest to, że nie próżnują. Jedna roślina może wydać nawet 1500 owoców!
- Grejpfruty były pierwotnie uprawiane na wyspie Barbados. Dziś spora część hodowli skupia się w rejonie Morza Karaibskiego. Owoce uwielbiają wysoką temperaturę, więc znajdziemy je również w Argentynie, Meksyku, Turcji, Izraelu i na południu Afryki.
- Nie spotkamy ich dziko rosnących. Ta rodzinna historia jest trochę bardziej zawiła. Grejpfruty powstały przez skrzyżowanie pomarańczy chińskiej i pomarańczy olbrzymiej, znanej jako pomelo.
- Owoce różnią się między sobą smakiem, barwą, wielkością i ilością składników odżywczych. Za najzdrowszy uznaje się grejpfrut czerwony o słodko-kwaskowatym smaku z wyczuwalną goryczką. Jego żółty kuzyn wyróżnia się wyraźnie kwaśnym smakiem. Największym słodziakiem z całej rodziny jest odmiana zielona.
Z czym to się je?
Świeży, pachnący grejpfrut na talerzu – w to nam graj! Sokowirówki idą w ruch, bo jest wprost uwielbiany w formie orzeźwiających soków i koktajli. Niestety, często na tym kończą się nasze pomysły na wykorzystanie grejpfruta. Tymczasem można wycisnąć z niego znacznie więcej! Czy to zupa, czy to deser? Nazewnictwo schodzi na dalszy plan, gdy na stole pojawia się cytrusowy chłodnik – idealna potrawa na upalne dni. Grunt, by było pysznie i orzeźwiająco. Doskonale pasuje zarówno do tarty o chrupiącym spodzie, jak i do aksamitnego sernika. Komu nie marzą się tropiki, zwłaszcza w czasie zimnych, deszczowych wieczorów? Grejpfrutowa konfitura ze słoiczka to najlepszy przepis na jesienną chandrę. Rzadko przyprawiamy owocowe smakołyki, a tymczasem imbir, cynamon i goździki świetnie współgrają z tym rajskim darem. Lubisz, gdy w kuchni dużo się dzieje? Postaw na sałatki owocowe, które potrafią dostarczyć mnóstwa wrażeń! Eksplozja soczystych smaków i deser bez cukru oraz innych kalorycznych dodatków. Grejpfrut znakomicie komponuje się z pozostałymi cytrusami. Rozumie się z jabłkiem – w końcu ono też jest kojarzone z rajskim ogrodem. Przepada za brzoskwinią, bananem, kiwi i granatem. Grejpfrut potrafi być elegancki. Sałatka z prażonymi pestkami słonecznika i serem pleśniowym, najlepiej kozim, to dla niego jak wskoczyć w garnitur. Z chrupiącą rzodkiewką, roszponką i szpinakiem tworzy udany dodatek do grillowanych mięs. Na specjalną okazję trzeba podnieść kulinarną poprzeczkę? Kurczak lub indyk pieczone z grejpfrutem sprawią, że nasi goście poczują się jak w modnym lokalu.
powrót do góry
Komentarze (0)