Dla zdrowia!

Kamut to zboże, w którym nie brakuje błonnika. Co jeszcze skrywa „ziarno faraonów”? Znajdziemy w nim duże ilości magnezu, dzięki któremu łatwiej jest pozbyć się uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga też w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i mięśni.
Ważnym składnikiem, który wpływa na rosnącą popularność kamutu, jest selen. Minerał pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, pozwala zachować zdrowe włosy i paznokcie, więc zadba zarówno o nasze wnętrze, jak i o urodę.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kamut to odmiana pszenicy, która współcześnie jest uprawiana w aż 40 krajach na całym świecie. Dla rolników niezwykle ważna jest odporność rośliny na zmieniające się warunki klimatyczne oraz szkodniki.
- Źródła historyczne donoszą, że kamut był uprawiany już w okresie starożytności na terenie Egiptu i Mezopotamii. Funkcjonował wtedy pod nazwą khorasan.
- Ziarna znajdowano w grobowcach faraonów, co może świadczyć o istotnej roli kamutu w ówczesnym świecie.
- Dla uzyskania jeszcze ciekawszych kombinacji smakowych, warto łączyć kamutową mąkę z innymi gatunkami – np. owsianą lub orkiszową.
- Za symboliczny powrót pszenicy kamut do łask smakoszów uznaje się sprowadzenie jej na teren Stanów Zjednoczonych w latach 50. XX wieku. Rzekomo odpowiedzialny za to był amerykański lotnik, który po drugiej wojnie światowej przywiózł ziarna jako pamiątkę w rodzinne strony. Choć trudno zweryfikować autentyczność tej opowieści, wciąż jest chętnie przekazywana.
Z czym to się je?

Pszenica kamut wyróżnia się już na pierwszy rzut oka. Jej ziarna są dwa razy większe niż odmiany, z którymi współcześnie mamy styczność na co dzień. Cechują się złocisto-brązową, bursztynową barwą oraz łagodnym, słodkim i orzechowym posmakiem. Dzięki tym właściwościom kamut doskonale wzbogaca smak dań, sprawiając, że są one bardziej wyraziste i aromatyczne. Co więcej, gama potraw, które można przygotować z użyciem pszenicy kamut, jest naprawdę imponująca.
Zanim jednak pozwolimy oczarować się jej oryginalnym smakiem, należy rozpracować jej instrukcję obsługi. Na szczęście nie jest skomplikowana. Ziarna pszenicy kamut są dość twarde, więc przed gotowaniem poleca się je moczyć w wodzie przez co najmniej kilkanaście godzin. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu, dobrze będzie przedłużyć ten proces nawet do doby. Wydaje się długo? Dzięki temu znacząco skrócimy późniejszy czas przygotowania kamutu, więc warto mieć to na uwadze. Samo gotowanie pod przykryciem potrwa około 45–60 minut. Najlepiej ustawić niewielką moc kuchenki, co jakiś czas kontrolując sytuację. Ważne jest, by nie dopuścić do całkowitego wyparowania wody.
Co dalej? Kamut możemy jeść w dowolnej formie. Zacznijmy z nim dzień – zmielone blenderem ziarna są idealną propozycją dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne owsianki. Dodajmy do nich gęsty jogurt, a kremowy smak sprawi, że poranek z pewnością będzie udany. Odrobina miodu lub syropu klonowego, suszone śliwki i daktyle smacznie urozmaicą posiłek.
Antycznego zboża warto używać jako alternatywy dla ziemniaków i ryżu. Coraz chętniej sięgamy po różnorodne rodzaje kaszy – niech tym razem na talerzu pojawi się kamut. Bardzo dobrze komponuje się z sosami grzybowymi, gęstymi zupami, pilawami oraz gulaszami. Pasuje do delikatnych mięs, takich jak kurczak, indyk oraz ryby. Co ciekawe, w sklepach ze zdrową żywnością można trafić na kaszę kamut, która prezentuje się tak samo dobrze.
Pszenicę kamut warto łączyć z sezonowymi produktami, zwłaszcza w sałatkach. Nieważne, czy przygotowujemy ją dla siebie na lunch do wzięcia do pracy, czy planujemy uczynić z niej popisową, imprezową przekąskę. Sprawdzi się w każdej sytuacji. Łączmy ją z pomidorami, kalafiorem, fasolką szparagową, rzodkiewką, bobem, cukinią, dynią, brukselką, selerem naciowym – inspiracji prędko nam nie zabraknie! To świetny pretekst do wykorzystywania warzyw (i owoców) w tych okresach, kiedy są najsmaczniejsze.
Kamut ma kolejne praktyczne zastosowanie. Wytwarza się z niego mąkę, która może posłużyć do wypiekania pieczywa oraz przygotowywania domowych makaronów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zawrzeć ją w przepisie na spód do własnoręcznie zrobionej pizzy. Aromat wydobywający się z piekarnika będzie niebywale kuszący. Mąka z kamutu sprawdzi się jako baza ulubionych naleśników. To proste danie, dzięki któremu trafimy w gust wszystkich domowników. Przygotowując różne farsze, możemy mieć pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Gdy mowa o pszenicy kamut, nie sposób pominąć rozmaitych słodkości. Ciasta, babki i muffiny wychodzą z nią znakomicie. Orzechowy aromat i smak, jest w tym przypadku ogromnym atutem. Nasze słodkie bułeczki i drożdżówki będą mogły stać się poważną konkurencją dla pobliskiej piekarni.
powrót do góry
Komentarze (0)