Jak się za to zabrać?

Czym się kierować przy wyborze owocu? Przede wszystkim należy sięgać po egzemplarze duże, ciężkie i twarde. Miara dojrzałości? Pomarszczona skórka w kolorze fioletowym, czerwonym lub żółtym. Zostaw owoc, gdy jest jeszcze zielony. Pozwól mu dojrzewać w temperaturze pokojowej. Owoce można przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia. Jeden owoc dostarczy około łyżki pysznego miąższu. Cechuje go wyraźnie egzotyczny, słodko-kwaśny posmak. Ma konsystencję lekkiej, pomarańczowej papki. Fantastyczne są także nasiona, których można używać jako dodatku do deserów owocowych, napojów czy sorbetów. Jak cieszyć się niepowtarzalnym aromatem owocu marakui? Przekrój go na dwie części, a następnie wyjmij miąższ łyżeczką. Możesz go także przetrzeć przez sitko, aby usunąć drobne ziarna. Teraz możesz kosztować owocu passiflory, dodając go także do jogurtów i sosów. Czas na niebiańskie chwile!
powrót do góryDla zdrowia!

- Marakuja to istotne źródło potasu, który dba o właściwe działanie naszego układu nerwowego,
- Ten owoc to bogate źródło błonnika.
- Marakuja charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu.
- Passiflora to także doskonały owoc dla maluchów. Do diety dziecka można go włączyć po ukończeniu 1. roku życia.
Po owoc nie powinni jednak zbyt często sięgać diabetycy, gdyż, pomimo niskiego indeksu glikemicznego, składa się on w ponad 23% z węglowodanów, w tym w połowie z cukrów prostych. Nakarm swoje zmysły owocem passiflory!
powrót do góryZainspiruj się!

Czas na prawdziwe orzeźwienie! Przepis na niebanalne danie z egzotycznym posmakiem? Proszę bardzo! Zafunduj swoim gościom krewetki królewskie z marakują i ziemniakami, a zapewnisz im doznania kulinarne, których wcześniej nie zaznali. W letnie, upalne wieczory sprawdzi się natomiast herbata z ananasem i bazylią. Dodatek marakui doskonale orzeźwi. Chcesz uwydatnić smak mięs i ryb? Przygotuj do nich sos z marakui! Z całą pewnością rozsmakujesz się w pieczonych udkach kurczaka glazurowanych owocami. Ale uważaj! To danie stanie się jednym z przebojów twojej kuchni!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Owoc passiflory zwany jest też męczennicą. Nazwa ta wywodzi się od struktury i formy kwiatów, które kojarzą się z koroną cierniową Chrystusa. „Passi” oznacza cierpienie, a „flos” to kwiat. Natomiast słowo „marakuja” wywodzi się z indiańskiego określenia „maraú-ya”, co oznacza „owoc, który zjada się za jednym razem”.
- Passiflora to prawdziwie egzotyczna piękność. Pochodzi z Ameryki Południowej i rozkochuje w sobie wszystkich - zarówno w swojej żółtej, jak i fioletowej odmianie.
- Marakuja to urodzona wędrowniczka. Wyruszając z Ameryki, dotarła do Australii i Nowej Zelandii, by następnie na początku XIX w. zawita
na Hawaje, skąd obecnie pochodzi jej żółta odmiana. Gdzie by się nie pojawiła, tam zachwyca!
- Krzew passiflory dorasta nawet do 8 metrów wysokości. Ozdabiają go białe i fioletowe kwiaty. Co za wytwornisia!
-Marakuja to owoc, który warto zaprosić nie tylko do swojej kuchni. Wykorzystywany jest także w kosmetyce. Olejek z marakui nawilży i odżywi skórę. Passiflora ma delikatny zapach i często dodawana jest do szamponów, kremów oraz żeli.
Z czym to się je?

Marakuja, niczym gwiazda filmowa, zdobywa coraz większe grono wielbicieli. Zna sztuczki, którymi zjednuje sobie nasze serca. Na przykład desery – dogaduje się z nimi doskonale. Przy akompaniamencie czekoladowych nut jej słodycz rozbrzmiewa z całą mocą. Passiflora nawiązała trwałe przyjaźnie z deserami z dodatkiem lodów i galaretek. Ciasta? Jej wymarzone towarzystwo! Cheescake, w którym gra główną rolę, rozpływa się w ustach. Jako dodatek do gofrów, naleśników oraz omletów zachwyca nawet największych kulinarnych krytyków. Ten kleisty, galaretowaty miąższ nada się do jogurtów, soków i koktajli, wywołując uśmiech na twarzy każdego. Chcesz nadać egzotycznego wyrazu swojej sałatce owocowej? Dodaj do niej słodko-kwaśny owoc marakui. Co ważne, passiflora świetnie pasuje także do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny.
powrót do góry
Komentarze (0)