• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Miód pitny
Miód pitny

Miód pitny

Miód lipowy zalicza się do najbardziej cenionych gatunków miodu, zwłaszcza pod kątem walorów smakowych. Choć jednym z najsłynniejszych koneserów miodów wszelkiej maści był uwielbiany przez dzieci Kubuś Puchatek, który zyskał przydomek Misia o Bardzo Małym Rozumku, to włączanie do jadłospisu miodu, zwłaszcza lipowego, jest akurat bardzo słusznym posunięciem. Miód lipowy wyróżnia się jasnym kolorem i charakterystycznym, nieco pikantnym posmakiem. W jego zapachu z łatwością wyczujemy kwiaty lipy, dzięki którym degustacja miodu będzie jeszcze przyjemniejsza. Wykorzystajmy smakowy potencjał miodu lipowego w czymś więcej niż tylko w herbacie.

Z czym to się je?

Miód lipowy w stanie płynnym przywodzi na myśl olej rycynowy.

Więcej

Czy wiesz, że?

Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru dwóch gatunków lipy...

Więcej

Zainspiruj się!

Co prawda miód lipowy świetnie smakuje nawet solo – wyjadany prosto ze słoika...

Więcej

Dla zdrowia!

I dla piękna! Bakteriobójcze oraz przeciwzapalne właściwości...

Więcej

Z czym to się je?

Miód lipowy w stanie płynnym przywodzi na myśl olej rycynowy. Cechuje się jasną barwą, choć zdarza się, że można dojrzeć w nim zielonkawy odcień. Krystalizacji ulega po około 3-4 tygodniach, przyjmując postać drobnoziarnistą i kremową barwę. Oczywiście, nadal świetnie nadaje się do użycia w kuchni, a ten naturalny proces nie powinien nikogo zniechęcać. Jeśli jednak zależy nam na lejącej się konsystencji, słoik z miodem lipowym możemy delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie – z łatwością wróci do stanu sprzed krystalizacji.

Ważne jest, by nie dodawać miodu lipowego do gorącego napoju. W temperaturze powyżej 60⁰C traci większość cennych właściwości. Tą samą zasadą powinniśmy kierować się również podczas przyrządzania herbaty z miodem zamiast cukru. To nie tylko znacznie ciekawszy sposób na uzyskanie słodkiego smaku. Miód lipowy sprawi, że napój będzie smakował, jakby pochodził z najlepszej herbaciarni w mieście. Warto dodawać do niego sok malinowy lub kwiaty czarnego bzu.

Odrobina ostrości w miodzie lipowym świetnie komponuje się z cytryną i imbirem. Z tych trzech składników można stworzyć napój idealny na początek dnia. Miód smakowicie łączy się z orzeźwiającymi lemoniadami oraz koktajlami.

Kanapka ze świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki i z dodatkiem miodu lipowego potrafi całkowicie zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Warto serwować go z twarożkiem albo jogurtem naturalnym z płatkami. Będzie dobrym uzupełnieniem domowej granoli oraz musli. Samodzielnie zrobione batoniki owsiane z miodem lipowym zyskają nie tylko fantastyczny smak, ale także zwartą konsystencję. W ten prosty sposób przygotujemy przekąskę do wzięcia na wynos do szkoły, pracy albo na całodzienną wycieczkę. Używajmy go także do bardziej skomplikowanych wypieków. Miodowniki, pierniki i torty miodowo-orzechowe w porze deseru będą rozchwytywane.

Słodki miód lipowy wykorzystamy również w przypadku wytrawnych potraw. Jest doskonałym elementem dressingów do sałatek lub mięsnych marynat. Na sam widok apetycznych skrzydełek i piersi kurczaka albo żeberek wieprzowych można zrobić się głodnym. Miód lipowy tworzy wyborne zestawienia ze świeżymi i suszonymi ziołami oraz pikantnymi przyprawami.

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru dwóch gatunków lipy – szerokolistnej i drobnolistnej. Uznaje się go za dość rzadki rarytas, ponieważ w Polsce trudno znaleźć większe skupiska tych drzew, zwłaszcza rosnących z daleka od ruchliwych dróg.
- Nektar zbierany jest w czasie kwitnienia lip na przełomie czerwca i lipca.
- Miód, do którego produkcji został wykorzystany nektar, nazywany jest kwiatowym. Do wytworzenia tego specjału może być używana również spadź, będąca wydzieliną owadów, żywiących się drzewnymi sokami.
- Barwa miodu lipowego uzależniona jest od przynajmniej kilku czynników. Wpływ mają przede wszystkim ilość domieszki spadzi (nawet w miodzie kwiatowym) oraz stopień krystalizacji.
- Należy przechowywać go w szczelnym pojemniku, w zaciemnionym i suchym miejscu. Choć miody należą do produktów, które właściwie nie psują się, jego lipową odmianę dobrze jest spożyć w ciągu roku od daty produkcji.
- Miód lipowy ceniony jest w Polsce od dawna i to nie tylko przez kucharzy, ale także poetów. Jak Kochanowski w jednym ze swoich najsłynniejszych utworów Na lipę także wspomniał o tym znakomitym produkcie: Z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potym szlachci pańskie stoły. Miód lipowy w Polsce jest wytwarzany od co najmniej XVI wieku. We fraszce znajdujemy potwierdzenie, że był to produkt trafiający na najznamienitsze stoły.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Co prawda miód lipowy świetnie smakuje nawet solo – wyjadany prosto ze słoika, ale jednocześnie daje tak szerokie pole do kulinarnych manewrów, że szkoda byłoby to zignorować. Prosta w wykonaniu kanapka „Miodzio” z białym serem to dla wielu smaczne wspomnienie dzieciństwa. Warto na chwilę wrócić do tych beztroskich czasów, zwłaszcza za sprawą tak pysznego posiłku. Czegoś tu jeszcze brakuje? Z pewnością pysznej herbaty z malinami. Miód lipowy doskonale pasuje do zielonych gatunków. Dodatek owoców sprawi, że z pozoru zwyczajny napój będzie w stanie wzbudzić zachwyt wszystkich poczęstowanych nim gości. Jeśli zaplanowali odwiedziny w okolicach deseru lub podwieczorku, zadbajmy o to, by na stole pojawił się miodownik z malinami, posiadający cudowny, letni zapach. O smaku nie wspominając, bo szybko opróżnione talerzyki będą najlepszym potwierdzeniem jego walorów.

Jeśli goście pojawili się w porze obiadowej, powitajmy ich pałkami z kurczaka z cytryną i miodem – w czasie, gdy mięso będzie piekło się w piekarniku, my będziemy mieli czas na pogaduchy. Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka to danie idealne, gdy nie mamy na co dzień zbyt wiele czasu na gotowanie, a jednocześnie uwielbiamy smak domowych obiadów. Tak samo sprawnie przygotujemy grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem, które przy okazji wzbogacą nasz repertuar potraw podczas najbliższego garden party. Polecamy od razu zrobić większe zapasy lipowego miodu!

powrót do góry

Dla zdrowia!

I dla piękna! Bakteriobójcze oraz przeciwzapalne właściwości stosowanego zewnętrznie miodu lipowego okażą się bardzo pomocne dla wszystkich, którzy zmagają się z trądzikiem, uszkodzeniami i przebarwieniami skórnymi. Pamiętajmy o miodzie lipowym nie tylko w sytuacjach awaryjnych, ale przede wszystkim podczas codziennej pielęgnacji. To ważne, zwłaszcza gdy zauważymy pierwsze, najbardziej oczywiste objawy odwodnienia, czyli suchą i szorstką skórę. Miód lipowy z powodzeniem odżywi ją, wpływając pozytywnie na elastyczność i jędrność. Okaże się wybawieniem dla spierzchniętych ust oraz włosów zniszczonych przez niekorzystne czynniki zewnętrzne. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w zimie!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    314
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    534
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    273
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    234
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    16
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby