Dla zdrowia!
Odżywiające działanie miodu spadziowego sprawia, że jest znakomitym surowcem do przygotowania maseczek dla zmęczonej i podrażnionej skóry. Zadbanie o promienną cerę może być naprawdę proste. Jest to składnik uniwersalny i nadaje się zarówno do cery wrażliwej, mieszanej, jak i suchej. Pomaga redukować zaczerwienia oraz nadmiar sebum.
Nawilżające właściwości są nieocenione w trosce nie tylko o zdrowie skóry, ale także o wzorową kondycję włosów. Dzięki miodowi zyskują na połysku i sile. Teraz widać wyraźnie, że możliwości jego zastosowania są znacznie szersze.
powrót do góryZainspiruj się!
Miód nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Jesteśmy jednak pewni, że po skosztowaniu czarnej herbaty z powidłami śliwkowymi i miodem (koniecznie spadziowym) każdy będzie mieć ochotę na więcej miodowych specjałów. Zwłaszcza że ten gatunek nadaje się do zrobienia jeszcze bardziej wyszukanych potraw. Do herbaty przyda się coś słodkiego, najlepiej w postaci piernika z żurawiną. Podejrzewamy, że na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowa żurawina doskonale zrównoważy słodycz miodu i innych składników, tworząc nad wyraz udaną kompozycję. Miód spadziowy pozwoli nawet z najzwyklejszego pieczywa zrobić efektowną kanapkę z gruszką i miodem. Czasem warto zrezygnować z kanapkowych klasyków w postaci szynki, sera i pomidora, by odkryć bardziej zaskakujące połączenia. Tak przygotowana przekąska zrobi wrażenie na gościach nawet podczas przyjęcia. Na stole nie powinno zabraknąć także papryki marynowanej z miodem spadziowym – to nowe spojrzenie na domowe przetwory. Warto eksperymentować z innymi warzywami, w tym rzodkiewkami i buraczkami. Skoro nabraliśmy apetytu na nowości, przepis na tagine z wołowiny z rodzynkami będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego gulaszu. Popularne w Maroku danie dzięki miodowi spadziowemu zyska bardziej różnorodny smak. Sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) spełni kulinarne oczekiwania wszystkich fanów mięsnych potraw. Podobnie zresztą jak żeberka z miodem, idealne dla urozmaicenia grillowego menu.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Przygotowując napoje, zadbajmy o to, by nie były zbyt gorące w momencie dodawania do nich miodu spadziowego. Temperatura nie powinna przekraczać 40°C, by miód nie stracił swoich właściwości.
- Spadź to sok roślinny produkowany przez drzewa i zbierany przez owady żerujące na liściach bądź igłach oraz gałęziach. Najczęściej mszyce, miodówki oraz czerwce przetwarzają sok i pozostawiają na liściach słodki płyn. To on przyciąga pszczoły, które transportują go do uli.
- Spadź z drzew liściastych najczęściej pozyskiwana jest z lipy, klonu, brzozy, dębu, głogu i wierzby. Z kolei miód spadziowy iglasty zawdzięczamy jodle, świerkowi, sośnie i modrzewiowi.
- Miód spadziowy pochodzący z drzew iglastych charakteryzuje się ciemnym, brunatnym kolorem z zielonkawym odcieniem. Mogą pojawiać się różnice w barwie uzależnione od tego, z jakiego rodzaju drzewa pochodzi miód.
- Zdecydowanie jaśniejszy jest miód spadziowy z drzew liściastych. Poznamy go po złocistym, żółtym kolorze.
Z czym to się je?
Miód spadziowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów. Wynika to między innymi z tego, że spadź, z której jest pozyskiwany, w niektórych regionach występuje tylko raz na kilka lat. W porównaniu do najpopularniejszych gatunków produkowanych z kwiatowego nektaru jest bardziej gęsty, ciemniejszy, cięższy, a w jego smaku wyczuwalna jest delikatna gorycz. Brzmi jak miód idealny dla koneserów i znawców tematu, jednak przysłuży się w kuchni także osobom, którego dopiero zaczynają poznawać jego potencjał.
Jego barwa w dużej mierze uzależniona jest od rodzaju drzewa, z którego pochodzi. Miód spadziowy dzieli się na dwa podstawowe rodzaje. Miód iglasty uważany jest za jego łagodniejszą odmianę. Wyróżnia się lekkim, korzennym aromatem, a w smaku bywa nieco cierpki. Z kolei w miodzie z drzew liściastych mocno wyczuwalny jest posmak żywicy. Warto spróbować obu, by sprawdzić, który bardziej trafia w nasze gusta. Gdy dokonamy wyboru, nie pozostanie już nic innego, jak tylko przygotowanie miodowych przysmaków.
W pierwszej kolejności poleca się zastąpienie miodem spadziowym białego cukru, ponieważ jest on bogatszy w składniki odżywcze. Walory smakowe również są bez porównania. Z miodem spadziowym będziemy mieli szansę odkryć nowy, głębszy smak ulubionej, ziołowej herbaty. Komponuje się on z kawałkami pomarańczy, goździkami i cynamonem. Można używać go do słodzenia również innych napojów, np. soków i koktajli. Nawet zwykła woda z cytryną w towarzystwie miodu będzie rozchwytywana. Taki dodatek przekona każdego do wypicia szklanki mleka. Dla urozmaicenia zawsze można zamienić ją w kubek mlecznego szejka. To już pomysł nie tylko na ciekawy napój, ale także na smaczny deser.
Trudno być zaskoczonym faktem, że miód spadziowy doskonale pasuje do słodkości. Fantastycznie uzupełnia cięższe, korzenne ciasta. Orzechowo-miodowa tarta też stanie się przebojem wśród deserów. Często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Ochotę na słodycze bez problemu zaspokoi kromka świeżego pieczywa polana miodem spadziowym. Sprawdzi się wybornie jako wykończenie owocowego musu lub owsianki.
Słodycz miodu spadziowego tworzy nieprzeciętne zestawienia z wytrawnymi składnikami. Sos miodowo-musztardowy do mięs to już kulinarna klasyka. Pikantne gatunki musztard będą odpowiednie dla miłośników wyrazistej i ostrej kuchni. Miodowe marynaty wpływają na niezrównany smak i aromat przygotowywanego mięsa. Glazura powstająca z miodu wygląda wyjątkowo apetycznie na żeberkach, szynce, kurczaku i innych gatunkach drobiu.
powrót do góry
Komentarze (0)