Dla zdrowia!

Jak widać, możliwości wykorzystania oleju makadamia są bardzo zróżnicowane. Podobnie wygląda sytuacja z jego składem, w którym nie brakuje cennych substancji.
W pierwszej kolejności wyróżniają się witaminy z grupy B. Dodawanie oleju makadamia do potraw pomoże dostarczyć organizmowi tiaminę – witaminę B1. Jest ona jednym ze składników niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymania funkcji psychologicznych. Witamina B6 przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego, a także ma istotny wpływ na regulację aktywności hormonalnej. Niacyna, czyli witamina B3, pomaga w zachowaniu prawidłowego stanu błon śluzowych oraz zdrowej skóry.
Olej makadamia jest źródłem NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować i musi dostarczać je wraz z pożywieniem.
Mimo tych dobroczynnych właściwości, należy pamiętać, że olej makadamia to składnik, który już w bardzo niewielkich ilościach wpływa na smak potrawy. W związku z tym nie możemy traktować go jako jedynego źródła wartościowych składników – różnorodna dieta to podstawa właściwego żywienia.
powrót do góryZainspiruj się!

Olej pochodzący z orzechów drzewa, rosnącego w tropikalnych lasach, okaże się niezwykle przydatny w naszych kuchniach, nawet jeśli na co dzień nie stawiamy na egzotyczne potrawy. Używajmy go wszędzie tam, gdzie potrzebujemy oleju roślinnego. Olej makadamia będzie zwieńczeniem apetycznej kompozycji pasty z ciecierzycy z pomidorami i kaparami, dzięki której zamienimy zwykłe kanapki w oryginalną przekąskę, nadającą się nawet na przyjęcia. Po takie tartinki goście będą sięgać z ochotą. Na spokojną kolację polecamy kanapki z tatarem ze śledzia z buraczkami i musztardą francuską. W końcu każda pora dnia jest odpowiednia, by trochę porozpieszczać swoje podniebienie. Kotleciki panierowane w płatkach owsianych skrywają pyszną zawartość. Domownicy nie będą mogli doczekać się pory obiadu, by się do niej dobrać. To nowe spojrzenie na klasyczne połączenia kurczaka i grzybów.
Znakomite naleśniki z cukinią i serem zadowolą wszystkich miłośników… pomidorów. Smakowity sos doskonale współgra z warzywno-serowym nadzieniem. Wiele osób twierdzi, że obiad koniecznie należy rozpoczynać smaczną zupą. Przygotowana przez nas zupa z batatów będzie miała spore szanse na to, aby przyćmić danie główne. Sprawdzi się jako sposób na gorącą kolację. Prosta sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu oswoi z nieco bardziej egzotycznymi smakami każdego tradycjonalistę.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Olej makadamia produkowany jest orzechów drzewa makadamii, wywodzącego się z Australii. Obecnie uprawy rośliny prowadzone są również na Hawajach, w Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej oraz Brazylii.
- Orzechy makadamia przypominają orzechy laskowe. Zbierane są, dopiero gdy spadną z drzewa. Ich twarda skorupa wymaga użycia specjalnej łuskarki, która pozwala dotrzeć do wartościowego wnętrza bez jego uszkodzenia.
- Barwa oleju makadamia uzależniona jest od partii zebranych orzechów oraz metody tłoczenia. Z tego względu nie powinniśmy być zaskoczeni, widząc gotowy produkt w odcieniach od jasnożółtego po bursztynowy. Nie ma to jednak wpływu na jego właściwości.
- Po otwarciu nie jest konieczne przechowywanie oleju z orzechów makadamia w lodówce. Należy pamiętać, by znaleźć dla niego miejsce z dala od światła słonecznego, najlepiej w temperaturze poniżej 25⁰C. Dodatkową ochroną jego cennych walorów będzie przechowywanie w ciemnej butelce.
- Jest produktem bardzo trwałym, możemy korzystać z jego dobrodziejstw nawet przez kilkanaście miesięcy. To ważna informacja w kontekście jego wydajności.
- Olej makadamia znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jego regularne używanie pomaga utrzymać jędrną i gładką skórę. Wykazuje działanie regeneracyjne dla zniszczonych włosów i rozdwojonych końcówek. Wchłania się bardzo dobrze, dlatego bywa nazywany „znikającym olejem”.
Z czym to się je?

Niewielkie, ale wyjątkowo twarde orzechy makadamia pochodzą z Australii. Ich słodki, maślany smak sprawia, że sprawdzają się doskonale w roli smacznej przekąski. Na tle innych znanych orzechów wyróżniają się największą zawartością tłuszczu.
Olej makadamia powstaje wskutek tłoczenia orzechów na zimno. Jest naturalnym produktem, który w przeciwieństwie do większości podobnych artykułów, nadaje się do przyrządzania potraw na gorąco - gotowania, smażenia i pieczenia. Posiada kuszący, orzechowy posmak i zapach, którymi wzbogaca przygotowywane potrawy.
Podczas poznawania tego produktu dobrze jest postawić na proste rozwiązania. Maczanie kawałków świeżego, chrupiącego pieczywa w oleju makadamia z powodzeniem zastąpi przygotowywanie skomplikowanych, piętrowych kanapek. W krajach śródziemnomorskich popularnym zwyczajem jest spożywanie w ten sposób chleba z oliwą – stwórzmy zatem swoją własną tradycję, nie zapominając o oleju prosto z Australii.
Bardzo dobrym sposobem na oswojenie się z olejem makadamia są różnego rodzaju sałatki. Użyjmy go jako dressing do kombinacji ulubionych warzyw – sałat, pomidorów, papryki, ogórków, kalarepy, cebuli, pieczonych batatów. W tym przypadku możliwości są ograniczone wyłącznie naszą kulinarną wyobraźnią lub zawartością lodówki. Sos do sałatki można urozmaicić przyprawami, chociażby pieprzem i świeżymi ziołami. Serwujmy je z wyjętymi prosto z pieca grzankami.
Olej z orzechów makadamia jest bardzo wydajny, więc zazwyczaj wystarcza zaledwie kilka kropel, by nadać potrawom ciekawszego smaku i wpłynąć na to, by składniki odpowiednio się połączyły. Do sałatek i dań głównych, w których chcemy użyć oleju makadamia, dodawajmy też ryby i owoce morza. Zapiekanki warzywne i warzywno-mięsne z jego niewielką ilością nie będą suche, nawet jeśli o kilka minut za długo trzymaliśmy je w piecu. Okaże się świetnym uzupełnieniem kanapkowych past i dipów do surowych warzyw lub chrupiących przekąsek. Finałowym zwieńczeniem popisowej zupy krem będzie dodanie kilku kropel oleju tuż przed podaniem.
Jest niezwykle wdzięcznym produktem w kontekście szykowania deserów. Jego specyficzny posmak urozmaici maślane ciasteczka i wszelkie orzechowe wypieki. Może ciasto z orzechami makadamia? Jesteśmy na tak! Babeczki i muffiny wychodzą przyjemnie wilgotne i jednocześnie puszyste. Smak oleju wspaniale współgra z kokosem, czekoladą i bananem.
powrót do góry
Komentarze (0)