Zainspiruj się!
Każdy powinien docenić właściwości orzechów brazylijskich. Znajdziemy w nich wapń, który jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów oraz kości, magnez, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wspomagający utrzymanie prawidłowego ciśnienie potas. Zawierają ponadto witaminy E, B1 oraz kwas foliowy. Jednakże orzechy te cenione są przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość selenu, którego posiadają najwięcej ze wszystkich orzechów. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na odporności organizmu. Jest także potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Orzechy brazylijskie, zaraz po włoskich, należą do najbogatszego źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich możemy wyróżnić dwie rodziny: Omega-6 i Omega-3, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
powrót do góry
Zainspiruj się!
Poszukujesz zdrowszej alternatywy dla cechującego się sporą kalorycznością deseru? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na brownies z gruszkami i orzechami. Taki posiłek zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z orzechów brazylijskich możesz przygotować również sycący koktajl. Wystarczy przyszykować garść tych przysmaków, 150 g serka homogenizowanego, 150 ml mleka, łyżkę kawy i dwie łyżeczki cukru waniliowego. Całość zblenduj i pij na zdrowie! Jeśli chcesz rewelacyjnie rozpocząć dzień, warto wybrać owsiankę. W tym temacie eksperymenty są wskazane. Zagotuj płatki owsiane zalane mlekiem, a następnie przełóż je do miseczki. Dodaj szczyptę cynamonu i ulubione owoce, mogą to być np. maliny, banany czy jagody. Do gotowego dania wsyp kilka orzechów brazylijskich. Zapewniamy, że przepis na to śniadanie od dzisiaj będzie należeć do Twoich ulubionych! Do czego jeszcze nadadzą się te cenne orzechy? Z całą pewnością do… chlebka bananowego! W tym celu potrzebujesz 3 dojrzałe banany, 75 g masła, 1 szklankę mąki pszennej, ½ szklanki mąki orkiszowej, 50 g orzechów, 50 g pokrojonych daktyli, ½ szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 jajko, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Teraz tylko w jednej misce przygotuj suche składniki, a w drugiej rozpuszczone masło wymieszaj z pogniecionymi bananami, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Następnie całość zmieszaj, przełóż do keksówki i piecz w temperaturze 175ºC przez 50-60 minut. I gotowe! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Trochę etymologii! Orzechy brazylijskie inaczej zwane są orzeszkami para (od regionu Pará w Brazylii, skąd pochodzą).
- Rosną na jednym z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej - orzesznicy brazylijskiej.
- Mało kto wie, że orzechy brazylijskie znajdują się tak naprawdę w… owocach w formie zdrewniałych orzechów. To one kryją w sobie najcenniejszy element, czyli nasiona – przez nas nazywane orzechami.
- Leżące na ziemi orzechy przyciągają uwagę nie tylko ludzi. Uwielbiają je również niewielkie gryzonie (aguti). Chętnie się nimi posilają, zakopując nadmiar pożywienia. Jednakże często zapominają, gdzie je ukryły, przez co kolejne drzewo ma szansę na wykiełkowanie.
- W ojczystym kraju orzechy te nazywane są brazylijskim złotem, natomiast do największych ich eksporterów należy Boliwia.
Z czym to się je?
Orzechy brazylijskie pasują do wielu rodzajów dań. Te dopiero co wyłuskane można jeść surowe. Dodane do sałatek owocowych, nie tylko podniosą ich wartość odżywczą, ale także nadadzą niepowtarzalny smak. Nie ma lepszego towarzystwa dla orzecha jak deska serów. Delikatność camemberta lub słodycz goudy idealnie połączy się z chrupiącymi przysmakami. Z kolei orzechy brazylijskie w wersji sparzonej lub posiekanej stanowią znakomity dodatek do wypieku ciast, keksów czy przyrządzania farszy. Orzechy bardzo dobrze współgrają również z pikantnymi przyprawami.
Znudziła Ci się zwykła, pospolita owsianka? Dodaj do niej orzechy, a dobrze zaczniesz dzień! Jeśli uwielbiasz czekoladę, koniecznie skuś się na tę z orzechami brazylijskimi – gwarantujemy, że będą to niesamowite doznania smakowe. Nic tak nie wydobędzie smaku deserów, jak garść orzechów. Używane są one również do produkcji oleju – niezwykle wartościowego w przemyśle spożywczym.
powrót do góry
Komentarze (0)