Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel
dip cytrynowy

DIP CYTRYNOWY

4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny

2 łyżki gęstej śmietany

Starta skórka z limonki lub cytryny

Piotr Murawski:

Wymieszaj wszystkie składniki. Taki dip cytrynowy to wspaniały dodatek do sałatek, warzyw lub ryb i owoców morza. Pasuje również do piersi z kurczaka lub cielęciny na zimno. Może być również używany jako dodatek do kanapek.

sos czosnkowy łagodny

Sos czosnkowy łagodny

3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni

3 łyżki śmietany

1 starty ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 szczypta białego pieprzu

Piotr Murawski:

Całą nie obrana główkę czosnku upiec w piekarniku. Piecz ok. 15 minut aż środek będzie miękki. Gdy czosnek ostygnie wyciśnij z niego miąższ i dokładnie rozetrzyj go na desce. Miąższ z upieczonego czosnku połącz z pozostałym składnikami sosu. Dzięki temu, że do przygotowania tego sosu używamy pieczonego czosnku, gotowy sos nie jest tak ostry jak w przypadku klasycznego sosu czosnkowego, jednak jest on nadal bardzo aromatyczny.

lekki na ostro

Lekki na ostro

2 łyżki Majonezu Hellmann’s Lekki

Kilka kropel sosu Tabasco

Piotr Murawski:

Miłośnikom ostrych smaków majonez lekki będzie smakował jeszcze lepiej z kilkoma kroplami sosu tabasco.

lekki jeszcze lżjeszy

Lekki jeszcze lżejszy

2 łyżki Majonezu Hellmann’s Lekki

2 łyżki jogurtu naturalnego

Piotr Murawski:

Majonez Hellmann’s Lekki nabiera jeszcze lepszego smaku w połączeniu z taką sama ilością gęstego naturalnego jogurtu.

dip curry

Dip curry

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka ostrego curry w proszku

Piotr Murawski:

Wszystkie składniki przełóż do miksera. Całość dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku dodając pęczek posiekanej kolendry. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb, owoców morza czy kurczaka. Może posłużyć jako baza dla sałatek lub przygotowania ciekawych kanapek.

sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp

¼ czerwonej papryki

½ ostrej papryczki chili

¼ zielonej papryki

1 ząbek czosnku

Kilka gałązek natki pietruszki

4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny

4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s

1 łyżka soku z cytryny

Piotr Murawski:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstanie w ten sposób aromatyczny sos aioli. Taki sos to doskonały dodatek do ryb, warzyw i jaj.

Dip majonezowy z suszonymi pomidorami

Dip majonezowy z suszonymi pomidorami

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny

1 ząbek czosnku

Kilka suszonych pomidorów

Piotr Murawski:

Całość z zmiksuj dokładnie. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dip pomidorowy dopraw kroplą sosu tabasco do smaku. Tak przygotowany dip jest idealnym dodatkiem do warzyw, może być sosem do różnego rodzaju sałatek lub dipem do grillowanych potraw. W szczególności dobrze pasuje do ryb kurczaka, cielęciny czy nawet wieprzowiny.

Zielony dip bazyliowy a la pesto

Zielony dip bazyliowy a la pesto

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny

1 ząbek czosnku

1 pęczek bazylii

Sok z połowy cytryny

Kilka łyżek startego parmezanu

Piotr Murawski:

Całość zmiksuj dokładnie. Taki dip to idealny dodatek do warzyw, grillowanych ryb i owoców morza. Świetnie pasuje do kanapek.

Marynata do ryb

Marynata do ryb

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Tatarskiego

4 łyżki sosu worcester

Piotr Murawski:

Kilka łyżek sosu tatarskiego w połączeniu z kilkoma łyżkami sosu worcester stworzy idealną marynatę do ryb i kurczaka.

Sos Blue Cheese

Sos Blue Cheese

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny

3 łyżki gęstej śmietany

1 ząbek czosnku

Kawałek sera pleśniowego

Sok z połowy cytryny

Szczypta czarnego pieprzu

Piotr Murawski:

Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Opcjonalnie dopraw sos do smaku, dodając łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dodając ser pleśniowy pamiętaj, że im więcej dodasz sera tym sos będzie bardziej intensywny w smaku. Tak przygotowany dip jest idealny do warzyw, sałatek lub grillowanych potraw w szczególności ryb i owoców morza.

Paniera do zapiekania mięs

Paniera do zapiekania mięs

5 łyżek Majonezu Hellmann’s Tatarskiego

rozdrobnione pestki dyni

2 kromki chleba tostowego

Piotr Murawski:

Tak przygotowany sos możesz nałożyć na kawałki dowolnego mięsa i upiec je w piekarniku. Wytapiający się z majonezu tłuszcz sprawi, że mięso będzie soczyste, a pozostałe składniki zapieką się na powierzchni mięsa tworząc idealną chrupiącą panierkę.