DIP CYTRYNOWY
4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
2 łyżki gęstej śmietany
Starta skórka z limonki lub cytryny
Sos czosnkowy łagodny
3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
3 łyżki śmietany
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szczypta białego pieprzu
Całą nie obrana główkę czosnku upiec w piekarniku. Piecz ok. 15 minut aż środek będzie miękki. Gdy czosnek ostygnie wyciśnij z niego miąższ i dokładnie rozetrzyj go na desce. Miąższ z upieczonego czosnku połącz z pozostałym składnikami sosu. Dzięki temu, że do przygotowania tego sosu używamy pieczonego czosnku, gotowy sos nie jest tak ostry jak w przypadku klasycznego sosu czosnkowego, jednak jest on nadal bardzo aromatyczny.
Lekki na ostro
2 łyżki Majonezu Hellmann’s Lekki
Kilka kropel sosu Tabasco
Miłośnikom ostrych smaków majonez lekki będzie smakował jeszcze lepiej z kilkoma kroplami sosu tabasco.
Lekki jeszcze lżejszy
2 łyżki Majonezu Hellmann’s Lekki
2 łyżki jogurtu naturalnego
Majonez Hellmann’s Lekki nabiera jeszcze lepszego smaku w połączeniu z taką sama ilością gęstego naturalnego jogurtu.
Dip curry
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka ostrego curry w proszku
Wszystkie składniki przełóż do miksera. Całość dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku dodając pęczek posiekanej kolendry. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb, owoców morza czy kurczaka. Może posłużyć jako baza dla sałatek lub przygotowania ciekawych kanapek.
Sos tysiąca wysp
¼ czerwonej papryki
½ ostrej papryczki chili
¼ zielonej papryki
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek natki pietruszki
4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny
4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstanie w ten sposób aromatyczny sos aioli. Taki sos to doskonały dodatek do ryb, warzyw i jaj.
Dip majonezowy z suszonymi pomidorami
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
1 ząbek czosnku
Kilka suszonych pomidorów
Całość z zmiksuj dokładnie. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dip pomidorowy dopraw kroplą sosu tabasco do smaku. Tak przygotowany dip jest idealnym dodatkiem do warzyw, może być sosem do różnego rodzaju sałatek lub dipem do grillowanych potraw. W szczególności dobrze pasuje do ryb kurczaka, cielęciny czy nawet wieprzowiny.
Zielony dip bazyliowy a la pesto
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
Sok z połowy cytryny
Kilka łyżek startego parmezanu
Całość zmiksuj dokładnie. Taki dip to idealny dodatek do warzyw, grillowanych ryb i owoców morza. Świetnie pasuje do kanapek.
Marynata do ryb
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Tatarskiego
4 łyżki sosu worcester
Kilka łyżek sosu tatarskiego w połączeniu z kilkoma łyżkami sosu worcester stworzy idealną marynatę do ryb i kurczaka.
Sos Blue Cheese
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
3 łyżki gęstej śmietany
1 ząbek czosnku
Kawałek sera pleśniowego
Sok z połowy cytryny
Szczypta czarnego pieprzu
Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Opcjonalnie dopraw sos do smaku, dodając łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dodając ser pleśniowy pamiętaj, że im więcej dodasz sera tym sos będzie bardziej intensywny w smaku. Tak przygotowany dip jest idealny do warzyw, sałatek lub grillowanych potraw w szczególności ryb i owoców morza.
Paniera do zapiekania mięs
5 łyżek Majonezu Hellmann’s Tatarskiego
rozdrobnione pestki dyni
2 kromki chleba tostowego
Tak przygotowany sos możesz nałożyć na kawałki dowolnego mięsa i upiec je w piekarniku. Wytapiający się z majonezu tłuszcz sprawi, że mięso będzie soczyste, a pozostałe składniki zapieką się na powierzchni mięsa tworząc idealną chrupiącą panierkę.
Piotr Murawski:
Wymieszaj wszystkie składniki. Taki dip cytrynowy to wspaniały dodatek do sałatek, warzyw lub ryb i owoców morza. Pasuje również do piersi z kurczaka lub cielęciny na zimno. Może być również używany jako dodatek do kanapek.